Minden, amit tudni akartál a népszerű GINOP Plusz 2.1.1 – Vállalati K+F+I pályázatról

Minden, amit tudni akartál a népszerű GINOP Plusz 2.1.1 – Vállalati K+F+I pályázatról

Via Credit
2023. március 13. 16:29
A K+F-fel (kutatás-fejlesztés) foglalkozó pályázatok zászlóshajóját, a legtöbb lehetőséget kínáló kiírást, a Ginop Plusz 2.1.1-et gyakran sokszoros túligénylés kíséri végig a beadásnál.

Népszerűségét annak köszönheti, hogy ez a pályázat lehetőséget ad innovatív ötlet piacra vitelére, és az ezzel kapcsolatos szinte összes költség elszámolására. A pályázaton belül a meglévő vagy akár új munkavállalók bérét és azok járulékait is el lehet számolni, külső szolgáltatási költséget, anyagköltséget, szoftvereket, eszközbeszerzést.

Másik ok, amiért ilyen népszerű ez a kiírás, az elnyerhető összeg, ami rendszeresen többszázmillió forint, de akár az 1 milliárd forintot is eléri. Ezek a magas támogatások nem kivételesek, de ritkák a KKV szektorban. Ezért az összegért cserébe, azonban nem kevés feltételnek kell megfelelni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a bírálat évről-évre szigorodik, ez is az oka annak, hogy a tavaly nagy lendülettel kiírt pályázatra beérkezett igények csak töredéke kapta meg a támogatást. Ami fix, hogy legalább 85 milliárd forintnyi támogatás érhető el, amit a kiíró hamarosan – tavasszal várhatóan – a pályázók rendelkezésére bocsát. Ebből az összegből legalább 300 nyertest fognak kihirdetni.

Szeretném összefoglalni a pályázat főbb paramétereit, ezen kívül tippeket is adok, amire jó, ha minden pályázó figyel, így nagyobb eséllyel tud majd nyerni.

A pályázat legfőbb paraméterei

Legfontosabb információ, hogy jelen ismereteink szerint legalább 85 milliárd forint szabad forrás áll rendelkezésre. Egy pályázó minimum 50 millió forintot nyerhet, maximum 1 milliárd forintot (ebben az esetben többed magával pályázik).

Nagyon fontos észben tartani, hogy minden településen lehet pályázni, kivéve Budapesten. Hiába került 2022 óta Pest megye 50%-os támogatási zónába, Budapest maradt a 0%-osban. Akinek csak Budapesten van telephelye, annak a Piaci KFI pályázat érhető majd el ehelyett.
A pályázat támogatása sok mindentől függ, de összességében azt lehet elmondani, hogy:

  • mikro- vagy kisvállalkozás akár 70%;
  • középvállalkozás akár 65%;
  • nagyvállalkozás akár 55% támogatást tud elérni.

A támogatást innovatív projektre kell elkölteni, ami lehet termékfejlesztés, szolgáltatás fejlesztés vagy technológiai fejlesztés. Ezen projektek során felmerülhet:

  • bérköltség (bruttó bér és járulékai, KIVA-soknál csak bruttó (!) bér);
  • anyagköltség;
  • szoftver / licence költség;
  • eszköz, hardver, gépvásárlás;
  • külső szolgáltató, alvállalkozó költsége.

Ezek azok a főbb költségek, amikre a támogatást fel lehet használni. Ezeknek azonban közvetlenül a projekttel kapcsolatosan kell felmerülniük. Illetve még fontos, hogy olyan projekt nem támogatható, ahol mindent alvállalkozó végez, ami csak eszközvásárlásból áll, amiben csak anyagköltség található. A felmerült költségeknek a projekt szellemével összhangban kell lenniük. A támogató elsődleges elvárása, hogy humán tőkével valósuljon meg, így a projektben elszámolt munkavállalói béreknek kell túlsúlyban lenniük. Bár ezt elég nehéz konkrétan megállapítani, de több olyan példát láttunk, ahol emiatt került elutasításra egy pályázat. Szóval egyáltalán nem mindegy hogyan kerül a projekt költségvetése megtervezésre. Könnyedén előfordulhat, hogy egy jó ötlet a költségek rossz tervezése miatt kerül parkolópályára.

Emellett számos különös szabály vonatkozik arra is, hogy:

  • mennyi anyagköltséget lehet felhasználni;
  • mennyi bért (humán tőkét) lehet a projektbe bevonni;
  • mennyi alvállalkozót lehet bevonni.

Ezek arányairól a pályázati felhívás rendelkezik, de ezek évről-évre változnak, így most is. A lényeg, hogy számít a cégméret, és annak mentén lehet több vagy kevesebb az egyes tételek (és megkapható támogatás) összegszerűsége.

Erre a projektre maximum 36 hónapnyi idő áll rendelkezésre, ekkora az időablak, amiben ezeket a költségeket el lehet számolni. Ennél lehet rövidebb, de hosszabb nem. Természetesen menet közben is lehet változtatni a projekt belső összetételen, lehet cserélni szállítókat vagy okafogyott kiadásokat új kiadásokra módosítani. A változások kezelése ugyan időigényes, menetközben viszont egészen jól kezelhető. A józan ész mentén keletkezett igényeket a támogató általában zokszó nélkül engedélyezi.

Mik a nehézségek?

Kétkörös pályázatról van szó, először egy szakmai zsűri vizsgálja meg a pályázat innovációs tartalmát, majd a pályázati hatóság az EU-s sztenderdek alapján. Tavaly, az elmúlt körben a szakmai véleményezésre 165 milliárd értékben érkezett be 535 kérelem. Ebből első körben lemorzsolódott a pályázók fele (!), 254-en jutottak tovább a második körre. A második kör után a 254 pályázóból 151 végső nyertes maradt, tíz kérelmezőből három jutott támogatáshoz. Ez is jelzi, hogy mennyire összetett az elbírálás és nem elég csak egy jó ötlettel pályázni, hiszen a második körben már nem azokat vizsgálják, hanem a pályázó céget és a pályázat formai elemeit.

Miért ilyen népszerű ez a pályázat?

Gondoljunk csak bele, azért kap a vállalkozása pénzt, mert kifejleszt egy terméket. A termékfejlesztés szinte összes költségét az állam állja. Nincs szükség (ha nem szükséges) költséges eszközökbe fektetni. A pályázat segítségével a munkavállalók bére fedezhető, úgy hogy nem kell új embereket felvenni. Tehát a pénzt, amit kapunk olyan bérek fedezésére fordítjuk, amit így vagy úgy ki kellene a jövőben fizetni. A sikeres termékfejlesztés első „megrendelője” az EU (a magyar állam folyósítja az EU-s forrást) és csak annyit kell érte tenni, hogy kifejlesztjük.

Nagyon kevés olyan pályázati lehetőség érhető el, ahol valós együttműködéseken alapuló projekteket lehet létre hozni. Ebben a pályázatban lehetőség van cég(ek) és egyetem vagy cég és cég közötti közös projekteket létrehozni. Az sem kizárt, hogy egy ugyanazzal a tulajdonosi körrel rendelkező cégcsoport különböző tudással rendelkező tagjai közös projektet hozzanak létre. Az együttműködésen alapuló projektek által elnyerhető támogatás 1 milliárd forint lehet.

Bajnokok Ligája

Ez a pályázatok bajnokok ligája, nincs még egy olyan pályázat, ami a termékfejlesztést ilyen mértékben támogatná. Amíg Magyarországon 3-4-szeres a túljegyzés, addig a közvetlen EU-s támogatásoknál akár 10-20-szoros túljegyzés mellett versenyeznek a vállalatok. Most a 2021-2027 pályázati ciklusban van erre a pályázatra szabad forrás, ami 1-2 év alatt ki fog merülni. Mindenkinek azt javaslom: most kell pályázni!

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?