A pályázati hiánypótlás értünk van!

A pályázati hiánypótlás értünk van!

Via Credit
2023. április 11. 14:48
Aki járatos pályázatírásban vagy projektmenedzsmentben, de az is, aki még csak néhányszor került kapcsolatba vele, biztos, hogy találkozott már a hiánypótlás fogalmával.

A hiánypótlás a pályázat szükséges velejárója, aminek hosszas terjedelmétől és rendszerint a hozzárendelt rövid visszaküldési határidejétől első ránézésre szinte mindenki megijed. Amikor megkapjuk az értesítést, azonnal felmerül bennünk a kérdés: Mit rontottam el? Az nem lehet, hogy ennyi hiba van benne, hiszen annyiszor átnéztem beadás előtt! Valamit félreértettem? Rossz felhívást néztem? Ezt lehetetlen 5 munkanap alatt visszaküldeni!

DE: a hiánypótlás nem a pályázó ellen, hanem a pályázó érdekében van! Miért is gondolom így?

Hiánypótlás szinte mindig van! Akármennyire is próbáljuk gondosan összerakni a támogatásigénylést vagy az elszámolást, az ügyintézők legtöbb esteben kérnek pontosítást, kiegészítést.

Ez a pályázó érdekében történik, hiszen a hiánypótlással az eredetileg benyújtott hiányos pályázati anyagunkat egészíthetjük ki, ezzel elkerülve a támogatási kérelmünk esetleges elutasítását. Tehát esélyt kapunk a pályázatunk kijavítására! Ugye milyen jó, hogy kapunk ilyen lehetőséget? Képzeljük csak el, mennyire csalódottak lennénk, ha a több órányi munkánkkal benyújtott pályázatunkat kérdés nélkül elutasítanák!

Mikor számíthatunk hiánypótlásra?

Az irányító hatóság a támogatási kérelem elektronikus beérkezését követően megkezdi a jogosultsági ellenőrzést a felhívásban szereplő szempontok szerint.

Amennyiben az adott felhívás lehetőséget nyújt hiánypótlásra és a jogosultsági szempontoknak való megfeleléshez hiánypótlás szükséges, akkor erről az irányító hatóság a pályázót értesíti és általában 5-7 napos határidő kitűzésével felszólítja a támogatásigénylőt a támogatási kérelmének kijavítására.

A hiánypótlás a projekt megvalósítási időszakában is előkerülhet, leggyakrabban a projekt költségeinek elszámolása során.

Fontos tudni, hogy vannak olyan jogosultsági feltételek, amik nem hiánypótoltatható feltételeknek számítanak, tehát abban az esetben, ha nincsenek helyesen feltöltve, akkor az irányító hatóság hiánypótlási felszólítás nélkül a támogatási kérelmet azonnal elutasítja. Ilyen eset lehet például, ha a pályázati nyilatkozat hiányzik, hibás, vagy nincs aláírva.

Éljünk tehát a hiánypótlás lehetőségével, ne ijedjünk meg az első ránézésre hosszú dokumentumtól! Próbáljunk összpontosítani a hiánypótlásban kért kérdések maradéktalan összeállítására és a visszaküldési határidő pontos betartására! A megadott határidő ugyanis jogvesztő, tehát ha nem tudjuk a teljesítés idejére benyújtani, akkor a pályázatot elutasítják.

Néhány jótanács, amiket, ha betartunk, akkor kevesebb lesz a hiánypótlásunk akár a pályázatírásnál, akár a projekt elszámolása során:

  • igyekezzünk a hibátlan, pontos dokumentációra
  • ne az utolsó pillanatra hagyjuk a benyújtást
  • ügyeljünk arra, hogy a felhívás/elszámolási útmutató legfrissebb verziója alapján dolgozzunk
  • különösen figyeljünk a hivatalos aláírásokra
  • használjuk a megfelelő sablon-dokumentumokat

Tehát, pályázásra fel! Ne féljünk a kihívásoktól, de ha elbizonytalanodunk, akkor bátran kérjünk szakértői segítséget!

Ne feledjük: a hiánypótlás értünk van!

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?