Brexit kárenyhítő forrás: BAR-2023 – az exportőrök előnyben részesülnek

Brexit kárenyhítő forrás: BAR-2023 – az exportőrök előnyben részesülnek

Papadimitropulosz Alex
2023. április 13. 11:20
Az első két felhívás sikerére való tekintettel idén is meghirdették a Brexit-ből fakadó károkat enyhítő pályázati felhívást. A kormány célja, hogy ellensúlyozza a Brexit hatására kieső brit exportkiesést. A nemrégiben társadalmi egyeztetés céljából megjelent pályázati anyagból kiderül: maximum 250 millió forintot lehet elnyerni. Összeszedtük, mit kell tudni a társadalmi egyeztetés céljából megjelent felhívás tervezetből.

A pályázatról röviden:

A pályázat célja a magyar vállalkozások támogatása azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedtek el. A pályázati pénzt kizárólag beruházásokra lehet fordítani. A kiíró meglehetősen rövid határidőt biztosít a pályázat beadására, a tervezetben 2023. április 14 szerepel, ez biztosan kitolásra kerül, de az egyértelmű szándék a gyors lebonyolítás.

A támogatás vissza nem térítendőnek minősül, azaz egyes feltételek teljesülése esetén véglegesen megtartható.

 

A pályázók köre és az igényelhető támogatás összege

A pályázaton Magyarországon működő vállalkozások vehetnek részt cégmérettől függetlenül (KKV-k és nagyvállalatok egyaránt). Rendelkezniük kell legalább 5 teljes lezárt üzleti évvel és export értékesítéssel és/vagy importhoz kapcsolódó kiadással. A támogatás igazi kuriózum, Budapesten és azon kívül egyaránt igénybe vehető. Kevés azon pályázati lehetőségek száma, amelyek akár nagyvállalatok vagy KKV-k részére Budapestre támogatást adnának.

A rendelkezésre álló forrás összege 2,5 milliárd forint. A minimum támogatási összeg 3 millió forint, a maximum KKV-k esetében 150 millió, míg a nagyvállalatoknak 250 millió forint.

A támogatási intenzitás akár 70% is lehet.

 

Mire lehet pályázni?

A támogatást elsősorban termelő és energetikai beruházásokra lehet felhasználni:

  • Új eszközök beszerzése, akár áruszállításra alkalmas szállítójárművek beszerzése,
  • Energiahatékonyság növelését célzó épület-energetikai beszerzések,
  • Megújuló energiaforrást felhasználó technológiák alkalmazása,
  • Eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licensz, know-how,
  • Külföldi kiállításokon/vásárokon való megjelenés.

 

Fontos információk, mielőtt pályáznánk

A támogatás feltétele a Brexit-ből közvetlenül – dokumentumokkal vagy hitelt érdemlően – igazolt 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerülő veszteség kimutatása.

A tartalmi értékelésnek is meg kell felelni, ami a cég gazdasági hátterét, és a projekttel kapcsolatos információkat vizsgálja és pontozza. A felhívás minimum 35 pontot ír elő, viszont ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a pályázat nyer.

 

A társadalmi egyeztetés észrevételei

A pályázati felhívás várhatóan változni fog, hiszen számos észrevétel érkezett, amelyeket nagy valószínűséggel a kiíró meghallgat, és változtatásra fognak kerülni:

  • szinte minden hozzászóló nehezményezi a felhívás tervezetben foglalt  beadási dátumot, nem reális pár nap alatt egy ilyen komplex pályázatot benyújtani;
  • a választott bázis év vonatkozásában exporttal vagy importtal kell rendelkezniük a cégeknek, viszont a felhívás ezzel a kitétellel kizárja azokat a károsultakat, akiknél a Brexit következtében a kapcsolat időközben teljesen megszűnt, ezáltal export árbevételt sem tudtak realizálni;
  • a tervezetben a maximum projektméret az export árbevétel kétszerese lehet, míg korábban a nettó árbevételhez volt kötve, így az előző pontban említett károsultak nem pályázhatnak.

 

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?