Szinte valamennyi KKV-t érint az új Euroklaszterek pályázati program

Szinte valamennyi KKV-t érint az új Euroklaszterek pályázati program

Via Credit
2023. május 2. 16:40
Ebben a ciklusban 42 millió eurós pályázati költségvetéssel indult el az Euroklaszterek pályázati program. Reálisan a KKV pályázói kör élvezheti kisebb-nagyobb támogatásokon keresztül a számos támogatási program előnyeit. Ez az Euroklaszter program az EU által támogatott kezdeményezés, amely célja a KKV-k együttműködésének és versenyképességének ösztönzése. Természetesen, a program azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a KKV-knak az innovatív fejlesztésben, fejlődésben, hatékonyabb piacra jutásban és a nemzetközi üzleti kapcsolatok kiépítésében.

Lényegében az Euroklaszterek program KKV-k közötti hálózatokat hoz létre, amelyekben az egyes vállalkozások egymással tudást és tapasztalatot tudnak cserélni, illetve erőforrásaikat összevonva hatékonyabban tudnak versenyezni a nemzetközi piacon. Ezek a hálózatok lehetővé teszik, hogy a KKV-k egymásra támaszkodjanak, és kölcsönösen támogassák egymást. Kivételes kapcsolatokat és együttműködéseket segít elő, mindezt különböző ágazatokban és régiókban tevékenykedő szereplők között. Gépipari, mezőgazdasági, élelmiszeripari, egészségügyi, környezetvédelemi IT területen működő, valamint egyéb más vállalkozások is igényelhetnek támogatást a program keretein belül.

Az Euroklaszterek program az Európai Bizottság által finanszírozott kezdeményezés, amely az Európai Unió gazdasági fejlődését és a munkahelyteremtést célozza meg. Beleilleszkedik a program céljai közé, hogy elősegítse a KKV-k innovációját és fejlesztését, valamint a fenntartható fejlődést. Remek, a vállalkozásfejlesztés során hasznos előnyöket kínál a program, például lehetőséget ad a piacra jutásra és az üzleti kapcsolatok kiépítésére, a tudásmegosztásra és a tapasztalatcserére, valamint az egyéni és a közös projektfejlesztésre. Igazoltan a program segítségével a KKV-k hatékonyabbá válhatnak, és sikeresen versenyezhetnek a nemzetközi piacon. Első körben a pályázatok beadásának időablaka már kinyílt. Lehetőség van májusban és júniusban is támogatások igénylésére. Lényegében ez a pályázati program jó alternatíva azon KKV-k számára, akik szeretnének aktívak maradni és ötleteiket kapitalizálni az EU szintjén. A program lényege, hogy lump sum típusú finanszírozást biztosít, ami egyszerűbbé teszi az elszámolást.

Az Euroklaszterek program keretében különböző pályázatok érhetőek el, amelyek lehetőséget biztosítanak a klasztereknek az együttműködésre és a versenyképesség növelésére. Az alábbiakban néhány példa található a Euroklaszterek pályázatokra:

  • Euroklaszterek együttműködési program: támogatást nyújt a klasztereknek az együttműködési projektek megvalósításához, amelyek célja a közös innovációs projektek elindítása, a tudástranszfer és az üzleti kapcsolatok fejlesztése.
  • Euroklaszterek nemzetközi együttműködési program: támogatja a klaszterek nemzetközi együttműködési projektjeit, amelyek lehetővé teszik a tagvállalkozások számára, hogy új piacokat hódítsanak meg és nemzetközi üzleti kapcsolatokat alakítsanak ki.
  • Euroklaszterek innovációs platform program: támogatást nyújt a klaszterek innovációs platformok létrehozásához, amelyek célja a tudástranszfer és a közös innovációs projektek megvalósítása.
  • Euroklaszterek oktatási program: lehetőséget biztosít a klasztereknek az oktatási tevékenységek megvalósítására, amelyek célja a szakemberek képzése és a szakmai tudás fejlesztése.

Az Euroklaszterek pályázatai rendszeresen elérhetőek az Európai Unió finanszírozási programjaiban, például az Horizon 2020 vagy a COSME (nemzetközivé válás, kiválóság és intelligens szakosodási beruházások) programokban. A pályázatok konkrét feltételei és kritériumai változóak lehetnek a pályázat típusától függően, így érdemes alaposan tanulmányozni őket a pályázat előkészítése során.

Összefoglalva, az Euroklaszterek program együttműködik a különböző szektorokban működő vállalkozásokkal, kormányzati szervekkel és kutatóintézetekkel, hogy segítsék az innovatív vállalkozásokat az üzleti növekedésben és a piaci versenyben. 23 országban van jelen (ebből 22 EU-tagállam), és a tagvállalatai között szerepelnek kis- és közepes méretű vállalatok, nagyvállalatok, valamint kutató- és fejlesztőintézetek.

 

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?