Szinte valamennyi KKV-t érint az új Euroklaszterek pályázati program: elindultak az első „kaszkád” típusú finanszírozási felhívások

Szinte valamennyi KKV-t érint az új Euroklaszterek pályázati program: elindultak az első „kaszkád” típusú finanszírozási felhívások

Via Credit
2023. május 5. 09:55
A 42 millió eurós költségvetéssel rendelkező Euroklaszterek célja, hogy a harmadik feleknek nyújtott pénzügyi támogatás révén növelje az ellenálló képességet, és felgyorsítsa a zöld és digitális gazdaságra való átállást.

2023. márciusáig a 30 létező Euroklaszterből 11 már közzétette első, harmadik feleknek szóló pénzügyi támogatási felhívását. A felhívások a különböző ipari ökoszisztémákban működő KKV-k számára biztosítják a 6 konkrét célkitűzés eléréséhez szükséges eszközöket és szolgáltatásokat:

  • Hálózat az uniós ipari ökoszisztémák ellenálló képességének javítására az értékláncok közötti kapcsolatok fejlesztése révén az EU egységes piacán.
  • Innováció a stratégiai autonómia érdekében, hogy kapacitást építsenek ki ökoszisztémáik legkritikusabb ellátási területein és technológiáiban.
  • Folyamatok és technológiák elfogadása a zöldebb és digitálisabb gazdasággá való átalakulás megerősítése érdekében.
  • Képzés a munkaerő át-, és továbbképzésének elősegítése érdekében, a tehetséges munkaerő toborzása mellett.
  • A globális ellátási és értékláncokhoz való hozzáférés elősegítése érdekében való nemzetközi szintre lépés.
  • A gazdasági szereplők, főként a KKV-k bevonása az Euroklaszterek székhelyén kívülre.

Az Euroklaszterek ezeket a célkitűzéseket olyan kaszkád felhívások megjelenésével kívánják elérni, amelyek pénzügyi támogatást nyújtanak a kiválasztott harmadik feleknek. Minden Euroklaszter egy vagy több pályázati felhívást fog közzétenni, hogy a KKV-k számára biztosítsa a fenti célok eléréséhez szükséges eszközöket és szolgáltatásokat. Az elkövetkező 2-3 évben a 30 folyamatban lévő, az Euroklaszterek által közzétett kaszkád felhívások teljes költségvetése több, mint 30 millió eurót tesz ki.

Nézzük át a már közzétett Euroklaszterek felhívásokból a jelenleg elérhetőket:

A DREAM nyílt felhívás célja a KKV-k pénzügyi támogatása a digitális technológiák gyártási környezetbe történő integrálásában és felhasználásában. Továbbá támogatást nyújt a gyártási folyamatok környezetbarát átalakításához, az erőforrás-hatékonyság javításához, valamint az új digitális termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférés felgyorsítása érdekében. A pályázatokat 2023. május 25-ig szükséges benyújtani.

A METASTARS projekt költségvetése 362 000 euró, amely innovációs szolgáltatások formájában valósul meg, és célja az európai klaszterek közötti együttműködés előmozdítása a repülőgépipar és a védelmi ökoszisztémában működő KKV-k támogatása érdekében. A METASTARS pénzügyi támogatást és szolgáltatásokat nyújt a KKV-knak innovatív projektek kidolgozásához, az új technológiákhoz való alkalmazkodáshoz, a környezetbarát és digitális átállás előmozdításához, a nemzetköziesítési stratégia Japán és Kanada felé történő kiterjesztéséhez, valamint a munkaerő képzettségének növeléséhez. A pályázatokat 2023. december 31-ig kell benyújtani.

Az xBUILD-EU pályázati felhívás célja 3 különböző támogatási rendszer finanszírozása: Innovációs támogatás, zöld és digitális támogatás, valamint globális támogatás. Az innovációs támogatás célja, hogy a KKV-kat rugalmasabbá tegye az értékláncban bekövetkező zavarokhoz való alkalmazkodás érdekében, amennyiben új termékeket és szolgáltatásokat dobnak piacra. A zöld és digitális támogatás célja, hogy segítse a KKV-kat olyan technológiák és üzleti folyamatok bevezetésében, amelyek lehetővé teszik a zöld és digitális átállást és növelik a versenyképességet. A globális támogatás célja a kkv-k nemzetközivé válásának elősegítése a kiválasztott célországokban, különös tekintettel a közel-keleti országokra. A pályázatokat 2023. június 7-ig lehet benyújtani.

Az EPICENTRE egy olyan program, amelynek célja az ágazatokon átívelő értékláncok létrehozása KKV-k, klaszterek, középvállalatok és nagyvállalatok létrehozásával az IKT, a fintech, az egészségügy és az agrár-élelmiszeripar területén. A program 3 lépcsős gyorsító programot kínál, amely a LAUNCH, SUSTAIN és DRIVE fázisokra oszlik, hogy a KKV-k projektjeit a vállalatokkal együttműködve előmozdítsa, valamint készségeiket és kompetenciáikat innovációs és vállalkozói megközelítéssel fejlessze. A KKV-k és startupok projektjavaslatokat nyújthatnak be az egészségügyi, agrár-élelmiszeripari és digitális-fintech ágazatokban működő vállalatok által felvetett kihívások megoldására. A pályázatok beadási határideje 2023. május 29.

A SUAVE projekt egy 30 hónapos európai kezdeményezés, amelynek célja az európai városi mezőgazdaság területén működő KKV-k támogatása a fenntartható és rugalmas városi élelmiszerrendszerek felé. A projektet a VEGEPOLYS VALLEY koordinálja és négy tapasztalt spanyolországi, magyarországi, lengyelországi és litvániai agrár-élelmiszeripari, illetve digitális klaszter támogatja. A projekt az európai városi mezőgazdasági KKV-k tevékenységei előtt álló kihívásokkal kíván foglalkozni, ideértve a termékek és szolgáltatások digitális technológiákon alapuló diverzifikációját, az európai városi mezőgazdasági értéklánc zöld átállásának támogatását, az európai városi mezőgazdasági munkaerő képzettségi hiányosságainak áthidalását, valamint az üzleti lehetőségek növelését. A pályázatokat 2023. május 30-ig kell benyújtani.

A SILICON projekt pályázatot hirdet mikroelektronikai rendszerek demonstrációs projektjeire. A nyílt felhívás keretében várhatóan 12 piacorientált projektet finanszíroznak. A támogatható projekteknek mikroelektronikai rendszer prototípusát kell tartalmazniuk, de más technológiákat, például mesterséges intelligenciát, érzékelőket vagy fotonikát is tartalmazhatnak. A projektek magukban foglalhatják a műszaki követelmények vizsgálatát, prototípusok fejlesztését, tesztelést, validálást és piacelemzést. A pályázatok benyújtására 2023. május 31-ig van lehetőség.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?