Az EPTK szerepe a pályázatoknál

Az EPTK szerepe a pályázatoknál

Via Credit
2023. május 11. 15:53
Az Elektronikus Pályázó Tájékoztató és Kommunikációs Rendszer, röviden EPTK elsődleges célja a támogatásokkal kapcsolatos ügyintézés során a korábbi, papíralapú kommunikáció felváltása a támogató és a támogatást igénylő között. A jelenlegi felület a teljes pályázati folyamatot lefedő egyablakos, digitális ügymenetet támogatja, ezzel is segítve a hatékony kapcsolattartást a Felek között.

A rendszert ezen az oldalon lehet megtalálni. A felületre való belépés a regisztrációt követően, a regisztrált e-mail cím és jelszó megadásával lehetséges. A regisztráció a pályázati rendszer használatához kell, gyakorlatilag a regisztrációval kapunk jogosultságot arra, hogy használhassuk az EPTK-t.

A felületen tudjuk kezelni a 2014-2020 és a 2021-2027-es programozási időszak (Miniszterelnökség, korábban Pénzügyminisztérium) hazai-európai uniós finanszírozású pályázatait, illetve az NKFIH által kezelt, hazai finanszírozású pályázatokat.

Káosz a menüpontok között?

Maga a felület első ránézésre egy bonyolult, rengeteg menü- és almenüponttal ellátott honlapnak tűnik, azonban nem kell aggódni, csak a kezdet nehéz, aztán belejön az ember. A gyakorlat teszi a mestert! A felület valamennyi oldalán automatikus adatellenőrzésekkel igyekszik támogatni minket, hogy a szükséges dokumentumok formailag és tartalmilag egyaránt kifogástalanul kerüljenek benyújtásra, illetve a menüpontok a helyes adattartalommal kerüljenek töltésre, betartva például a karakterszám korlátozást. Nem állítjuk, hogy lehetetlen feladat lenne egyedül megoldani a felület kezelését, azonban bonyolultabb (például kutatás-fejlesztési) pályázatok esetén, a sok fejfájás elkerülése végett célszerű megbízni olyan szakembert, aki már többször látta a felületet és a hibaüzenetek megjelenésekor nem a Súgó menüpontban próbál megoldást találni.

Az EPTK felületet a kezdeti szorgos töltögetés és nyomkodás után, a projektünk megvalósítása közben is nyomon kell követni. Ugyan nem kell olyan gyakran látogatni az oldalt, azért se, mert amint teendőnk van a pályázatunkkal a rendszer automatikusan küld egy e-mailt arról, ha például üzenetünk érkezett vagy egyéb határidős feladatunk van. Ráadásul itt is igaz a mondás, hogy a postás kétszer csenget, ha véletlenül nem teljesítjük a feladatainkat a felület szórja ránk az értesítéseket, hogy figyelni kell, mert határidőnk van.

A végtelenbe és tovább?

A pályázatunk során velünk is megfog történni az, ami szinte minden más pályázóval, hogy a megvalósítás során módosítanunk kell az eredeti elképzeléseinken. Ilyenkor se kell kétségbe esni, hiszen a pályázatok úgy lettek kitalálva, hogy az ilyen helyzetek kezelhetőek, azonban itt már elkerülhetetlen az EPTK magasabb szintű ismerete. Ugyanis, ha eddig a pontig nem vettünk igénybe pályázatírói segítséget, ezen a ponton már érdemes mindenképpen elgondolkodni rajta.

A módosítási igények mellett a pályázatunkkal, annak felmerült költségeivel egy, vagy több körben el kell tudnunk számolni, ilyenkor időközi vagy záró elszámolást és beszámolót kell benyújtanunk. Igen, a rendszer a pályázatunk kezdő kiindulópontjától, vagyis a támogatási kérelem benyújtásától egészen a projektünk végső lezárásáig velünk marad. A megvalósítást követően a fenntartási jelentések benyújtása is az EPTK felületen keresztül történik. De nem kell ettől megijedni, hiszen az EPTK pont erre lett kitalálva, hogy végig a kezünket fogva kísérjen el minket a célig, vagyis a projektzáró jegyzőkönyv megszerzéséig.

Soha többet papír?

A rendszer másik előnye, hogy a régi pályázatos mítoszok, mint például a vastag postai borítékok feladása a hozzá mellékelt CD-vel már tényleg a múltban ragadnak, hiszen a felület nem csak a nevében tartalmazza azt, hogy elektronikus. Az EPTK-n minden, de tényleg minden dokumentumot, elektronikusan tudunk beküldeni, sőt a korábban beküldött fájlokat is megtudjuk tekinteni a Dokumentumtárban.

Egyszónak is száz a vége, nyugodtan mondhatjuk, hogy az EPTK tényleg megkönnyíti a dolgunkat, ha a pályázatunk kezeléséről van szó.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?