Mi a különbség a projektmenedzser és a projektvezető között?

Mi a különbség a projektmenedzser és a projektvezető között?

Via Credit
2023. június 23. 10:09
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett kutatás-fejlesztés témájú pályázati konstrukciók támogatási kérelmeiben (például 2020-1.1.2-PIACI KFI; 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV; 2020-1.1.1-KKV START) szükséges megnevezni a projektvezetőt, aki a projekt szakmai vezetéséért felel a megvalósítás során. A konstrukciók ugyanakkor lehetőséget biztosítanak projektmenedzser bérköltség elszámolására is.

A pályázat megvalósításában résztvevő projektvezetőt és a projektmenedzsert nem szabad összekeverni. Kettő különböző pozícióról, státuszról van szó. Nézzük alább részleteiben.

Lényeges különbség a két pozíció között

A támogatási kérelemben kötelező nevesíteni a projekt szakmai vezetőjét, vagyis helyesen a projektvezetőt. Az alkalmasságának igazolására részletes szakmai önéletrajzot kell benyújtani, szükség esetén az NKFIH bekérheti a legmagasabb releváns végzettségét igazoló okiratot. Ő a projekt szakmai megvalósításáért fog felelni. Az alkalmasságát, a hozzáértését, illetve a szakmai tapasztalatát részletezni kell a kérelemben. A projektvezetőhöz telefonszámot és e-mail elérhetőséget kell rögzíteni.

A fent említett konstrukciók költségvetésébe betervezhető projektmenedzser bérköltség. Ez nem kötelező költségelem, de jellemzően a pályázó cégek igényt tartanak rá. Helyesen cselekednek, hiba lenne kihagyni a költségvetésből. A projektmenedzser az a személy, aki a projekt szabályos és teljeskörű adminisztrációjáért felelős. A projektmenedzsert nem szükséges nevesíteni, illetve részletesen bemutatni a kérelemben.

projektvezető = a projekt szakmai megvalósításáért felel

projektmenedzser = a projekt adminisztrációjáért felel

A projektvezető feladata a mérföldkövek elérésekor benyújtandó szakmai beszámoló aláírása. A projektmenedzsert ilyen típusú aláírási kötelezettség nem terheli a megvalósítás során.

Az elszámolásuk módja

Azért sem szabad összekeverni a kettő státuszt, mert különböző támogatási kategóriákra kell tervezni a költségvetésben.

A projektvezető kutató-fejlesztő, az adminisztrációért felelős személy pedig projektmenedzser státuszban kerül betervezésre és elszámolásra. A kutató-fejlesztők szakmai tevékenységet végeznek és a kutatás-fejlesztési projekthez nyújtott támogatási kategóriához tartoznak. A projektmenedzsment tevékenység, a projektmenedzser pedig a csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriához tartozik.

Érdemes megjegyezni, hogy a kutató-fejlesztő és projektmenedzser státuszoknak eltérő az elszámolható bérkorlátja. Az elszámolható bérkorlátok például a 2020-1.1.2-PIACI KFI kódszámú Felhívás kapcsán a következők szerint alakultak. Kutató-fejlesztő 2.000.000 Ft/fő/hó, projektmenedzser 900.000 Ft/fő/hó.

Lehet cserélni a személyeket?

Röviden igen. A kutatás-fejlesztés témájú pályázatok jellemzően 2-3 éves projektek. Életszerű esemény egy cég életében, hogy a pályázat megvalósításában résztvevő projektvezető és/vagy a projektmenedzser távozik. Lehetőség van az új személyek bejelentésére. Természetesen módosítás esetén is elvárás, hogy a végzettségük és a szakmai tapasztalatuk alapján alkalmasak legyenek a feladatuk ellátására.

Tervezz és számolj mindkettő pozícióval!

A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy erősen javasolt a kötelezően nevesítendő projektvezető mellett a projektmenedzser tevékenységét (költségét) is betervezni a pályázat költségvetésébe. Több éves, összetett projektek megvalósítása sok adminisztrációt igényel, mellyel kapcsolatban a Közreműködő Szervezet szigorú formai-tartalmi elvárásokat támaszt.

Egy személyben nehéz összefogni és kontroll alatt tartani a szakmai előrehaladást és a kapcsolódó adminisztrációt. A projektvezető és a projektmenedzser között pedig kényelmesen eloszlik a kettő felelősségi terület (nem beszélve a leterheltségről).

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?