A megbízási szerződés és a teljesítési igazolás formai és tartalmi elvárásai

A megbízási szerződés és a teljesítési igazolás formai és tartalmi elvárásai

Via Credit
2023. június 30. 09:20
A kutatás-fejlesztési pályázatok megvalósítása során, de akár már a projektek tervezésekor is felmerül kérdésként, hogy miként végezzük el azokat a szakmai feladatokat, amelyekhez nem áll rendelkezésre megfelelő humán erőforrás vagy elegendő szakmai tapasztalat/tudás?

Ilyenkor két verzió képzelhető el:

  1. Ha személyi erőforrásra van szükség, akkor megbízási szerződéssel foglalkoztatjuk a megbízott, állományba nem tartozó külsős szakértőt.
  2. Amennyiben többre/másra van szükségünk, mint egy megbízott szakértő, akkor külső szolgáltatótól kérünk szakmai segítséget, vagyis szolgáltatást veszünk igénybe.

Kőbe vésett szerződések?

Az ilyen esetekben azonban nem mindegy, hogy miként szerződünk az adott személlyel vagy céggel. Továbbá arra is figyelnünk kell, hogy miként számolunk el.

A megbízási szerződésnek, mindkét esetben (magánszemély vagy cég esetében) pontosan tartalmaznia kell megfelelően részletezve, hogy milyen szakmai feladatok kerülnek elvégzésre, mit vállal a feladatot teljesítő fél. Céges teljesítés esetén hány kolléga, milyen végzettséggel, hány hónapot foglalkozik a megbízással. Melyek a teljesítési határidők, mi a véghatáridő, milyen ütemezésben kerül kifizetésre a megbízási díj. Továbbá azt is ki kell kötni, hogy az elvégzett munka eredményét miként adja át a megbízott fél a megbízást igénybe vevő félnek.

Fontos megjegyezni, hogy mindig adódhat olyan helyzet, hogy a szolgáltatást teljesítő fél késve teljesíti a szerződésben meghatározott feladatokat. Ilyenkor, hogy a későbbiekben ne kerüljünk nagyobb bajba érdemes az eredeti szerződést módosítani, amely során a felek tisztázzák, hogy a korábban meghatározott időpont hogyan változik. A lényeg, hogy mindig tartsuk magunkat a szerződéshez és az abban foglaltakhoz, vagy gondoskodjunk a szerződésmódosítás elkészítéséről.

Teljesítési igazolás

Ha a korábban leírtakat követjük, akkor nagy baj nem történhet, amennyiben csak a szerződést ellenőriznék a Hivatal kollégái. A projektek döntő többségében nem is itt kezdődnek a problémák, hanem amikor a teljesítési igazolásokat, valamint az eredménytermékeket kell bemutatni.

A teljesítési igazolásoknak a következő formai-tartalmai elemeket kell tartalmazni:

  • Megrendelő és vállalkozó adatai
  • Szerződés tárgya
  • Elvégzett szakmai feladatok
  • Átadásra került eredménytermék
  • Teljesítés időszaka
  • Teljesítés ellenértéke
  • Cégszerű aláírások

Az eredménytermék mindig az igénybe vett szolgáltatáshoz, illetve az adott részteljesítéshez kapcsolódjon, a fenti elemeket mind soroljuk fel a teljesítési igazolásban, ne egy egyoldalas megoldással éljünk!

Érdemes megjegyezni, hogy 2014-2020 programozási időszakban (Pénzügyminisztérium, hazai és eu-s forrás) és az NKFIH (hazai forrás) által kezelt konstrukciókban megengedett a megbízási szerződés alapján kifizetett személyi jellegű költségek elszámolása. Ám a Miniszterelnökség (hazai és eu-s forrás) által kezelt 2021-2027-es programozási időszak Pénzügyi elszámolásról szóló tájékoztatója már kifejezetten tiltja az ilyen típusú személyi jellegű költségek elszámolását.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?