Pályázatok nyerteseinek: fontos információk a honlapon, közösségi média felületeken való közzétételről

Pályázatok nyerteseinek: fontos információk a honlapon, közösségi média felületeken való közzétételről

Via Credit
2023. augusztus 1. 10:23
A 2021-2027-es programozási időszakra vonatkozóan (KTK PLUSZ 2021-2027), értékhatártól függetlenül a tájékoztatási és nyilvánossági feladatokkal kapcsolatban, a már működő honlapon és közösségi média felületeken kötelesek vagyunk a nyertes pályázattal kapcsolatban információkat feltölteni. A kommunikációs tevékenység célja a projekt ismertségének és elfogadottságának növelése, megismertetése a széles közvéleménnyel.

Mit kell kitenni?

A honlap főoldalán, kattintás nélkül jól látható helyen kell lennie a projektet bemutató oldalnak vagy menüpontnak, ami egy aloldalra mutat. Ennek megfelelően érdemes készíteni egy „Pályázatok” menüpontot. Ha kész a menüpont, az alábbi tartalmi elemeknek mindenképpen szerepelni kell a projekthez kapcsolódóan:

  • Kedvezményezett neve
  • Fejlesztés tárgya
  • Szerződött támogatás összege
  • Projekt tartalmának részletes bemutatása
  • Projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés)

Mikor kell kitenni az anyagot?

Amint a Támogatási Szerződés / Támogatói Okirat hatályba lépett. Az adatokat, információkat mindig naprakészen kell tartani, egészen a projekt pénzügyi zárásáig. Amennyiben bármilyen adat változik, akkor azt a tájékoztató felületen is át kell vezetni. Ha a projekt megvalósult és befejeződött, akkor a tervezett befejezés helyett a tényleges befejezés időpontja szerepeljen a felületeken.

Mi a teendő, ha nincs honlapom?

Amennyiben nincs honlap, és nem is szerepel a tervek között, akkor a honlapon való megjelenést ki lehet váltani a közösségi média felületekkel. A kezdőlapon, kitűzött bejegyzésként, vagy a „Névjegy” menüpontban szükséges a tájékoztatást megjeleníteni. A projekttel kapcsolatban akár rendszeres posztokokat, képeket is kirakhatunk a projekt előrehaladásával kapcsolatban.

Arra figyeljünk, hogy a honlapon, közösségi média felületeken a projekt bemutatása mellett az infoblokknak is szerepelni kell. Az infoblokkot a honlap főoldalán, görgetést nem igénylő pozícióban kell elhelyezni. Az infoblokk nem megfelelő elhelyezése kapcsán gyakran érkezik hiánypótlási felszólítás a kedvezményezett cégeknek.

Amennyiben az NKFIH által az NKFI Alapból finanszírozott támogatásból megvalósuló pályázatunk van és a támogatás összege eléri az 50 M Ft-ot, akkor előírás a honlap készítése, vagy meglévő honlap esetén a projekthez kapcsolódó tájékoztató (esetleg aloldal) létrehozása és folyamatos működtetése, frissítése. Itt nem olyan szigorúak a szabályok, mint a fentebb felsorolt esetekben; nincs előírva, hogy pontosan minek kell szerepelnie a honlapon, vagy hogy hogyan kell elhelyezni az infoblokkot. A lényeg csupán annyi, hogy szerepeljen az oldalon a projekttel kapcsolatos tájékoztató és az infoblokk. A konkrét és részletes szabályozás hiányában javasolt a nyilvánossági tevékenységeket a Miniszterelnökség által közzétett KTK PLUSZ dokumentum elvárásai alapján megvalósítani.

Mi történik, ha mindezt elmulasztom?

A kommunikációs és láthatósági kötelezettségek teljesítését elmulasztó kedvezményezettek a támogatási összeg legfeljebb 3%-ig terjedő pénzügyi korrekcióra számíthatnak a Miniszterelnökségtől. Az NKFIH által az NKFI Alapból finanszírozott támogatásból megvalósuló projekteknél nincs meghatározva ilyen jellegű következmény.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?