80% támogatás, 20% önerő a mikro- és kisvállalatoknak

80% támogatás, 20% önerő a mikro- és kisvállalatoknak

Via Credit
2023. augusztus 15. 11:30
Módosította az Európai Bizottság Magyarország regionális támogatási térképét, három vármegyében 80%-ra emelkedik a maximális támogatási intenzitás a mikro- és kisvállalkozások számára!

Az Európai Bizottság 2023. május 12-én jelentette be, hogy módosította Magyarország 2022. január 1. és 2027. december 31. között hatályos úgynevezett regionális támogatási térképét. A változás a magyar támogatáspolitikában 2023. augusztus 4-től hatályos.

Mi az a regionális támogatási térkép?

Magyarország regionális támogatási térképe határozza meg a regionális beruházási támogatásra jogosult magyar régiókat, illetve a régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat. A támogatási intenzitás a kedvezményezettenként nyújtható állami támogatás maximális összege az elszámolható beruházási költségek százalékában kifejezve.

A 2021-ben jóváhagyott, 2022-2027-es időszakra vonatkozó regionális támogatási térkép szerint Pest vármegyében, valamint Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld és Észak-Magyarország régiókban 70%, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl régióban pedig 50%-os maximális intenzitás volt elérhető.

Továbbá ezekben a térségekben a maximális támogatási intenzitások 10 százalékponttal csökkennek a középvállalkozások beruházásai, 20 százalékponttal pedig a nagyvállalatok beruházásai esetében.

Összességében elmondható, hogy Budapestet leszámítva Magyarország egész területe szerepel a térképen, azaz valamennyi, a fővároson kívüli térségben adható regionális beruházási támogatás.

Mi változott?

A magyar regionális támogatási térkép jóváhagyott módosítása révén – a regionális egyenlőtlenségek további enyhítése érdekében – magasabb maximális összegben nyújtható támogatás egyes területeken megvalósuló beruházásokhoz. A támogatás maximális összege Dél-Dunántúl és Észak Magyarország régiókban, három vármegyében, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye területén a támogatható beruházási költségek nagyvállalkozások számára 50%-ról 60%-ra, középvállalkozások számára 60%-ról, 70%-ra, míg mikro- és kisvállalkozások számára 70%-ról 80%-ra emelkedik, vagyis minden méretkategóriában további 10%-kal magasabb intenzitással lesz nyújtható regionális beruházási támogatás.

A vissza nem térítendő támogatásokat, amelyek beruházásokra lehet igényelni, szinte kivétel nélkül a regionális térkép százalékos szabályai alapján kerülnek kiosztásra. Egyértelműen látszik, hogy a változás jobban helyzetbe kívánja hozni azon vállalkozásokat, amelyek ebben a három megyében hajtanak végre fejlesztéseket. Egy mikro- vagy kisvállalat mostantól 100 millió forint beruházás után támogatásként 80 millió forintot tud kapni, ez nagy segítség a versenyképesség megőrzése céljából. Továbbá az sem zárható ki, hogy ezek a felzárkóztatandó területek nagyobb fókuszt kapnak a GINOP Plusz pályázati pénzekből, azaz célirányos támogatások is jöhetnek.

A lenti táblázat összefoglalja a jelenlegi és legutóbbi támogatási rendet:

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?