Milyen pályázatok várhatóak a következő fél évben – 2023 második felében?

Milyen pályázatok várhatóak a következő fél évben – 2023 második felében?

Via Credit
2023. szeptember 7. 14:35
A következő fél évben izgalmas lehetőségek várnak a magyar kis- és középvállalkozásokra (KKV-kra), hiszen több mint másfél év után végre ismét megjelenhetnek azok a pályázatok, amelyek izgalmas lehetőséget rejtenek magukban. Lássuk is, mire számíthatunk a következő hónapokban.

Összességében közel 300 milliárd forint támogatást osztanak majd szét vállalatoknak. A pályázatok kiírása strukturált módon történik. Ez azt jelenti, hogy külön kiírások lesznek elérhetőek a következő területeken: kutatás és fejlesztés, KKV-s pályázat, beruházások támogatása, bérek támogatása, energetika és digitalizáció.

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatok

Az egyik legfontosabb program, amire érdemes odafigyelni és nagyközönséget érdekel, az NKFIH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) által meghirdetés előtt álló 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ kódszámú pályázat. A „Fókuszterületi innovációs projektek támogatásai” című pályázat szeptember közepén jelenik meg, keretösszege 35 milliárd forint.

A pályázat keretében minimum 400 millió, maximum 800 millió Ft igényelhető. A pályázat célja a megújult társadalomgazdasági innovációs ökoszisztéma megerősítését, és a társadalmi és gazdasági hasznosítási szempontokat a megújítási elvek szellemében fókuszba helyező kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása, piacképes termék, technológia, szolgáltatás fejlesztése révén. A pályázat keretében az alábbi tevékenységeket támogatják: kísérleti fejlesztés, alkalmazott (ipari) kutatás, eszközbeszerzés, kutatás-fejlesztési projektet támogató tevékenységek.

A pályázatok először egy szakmai bírálaton esnek át és azt követően lehet benyújtani a teljes pályázati anyagot. Szokás szerint a projektekben főleg béreket és azok járulékait, alapanyagigényt, szolgáltatást és némi beruházást lehet elszámolni.

A keretösszeg számításaink szerint 150-200 nyertes pályázóra biztosan elegendő lesz.

Az elmúlt évben a GYORSÍTÓSÁV pályázat rendkívül sikeres volt, amely a gyors növekedésre képes és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató, akár frissen alapított (start up) társaságok támogatását célozta. Idén a keretösszeg 2 milliárd forint, akár 300 millió forintot is el lehet hozni, amivel háromévnyi finanszírozás is fedezhető.

A programstratégia lényege, hogy jól elhatárolható módon különböző méretű és életszakaszú vállalkozások egyaránt finanszírozáshoz tudjanak jutni. Ez a pályázat lehetőséget teremt a tudományos közösség számára is, hogy a jó ötleteiket piacra vigyék.

A fentieken túl továbbra is cél a szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása az alkotások hasznosulásának előmozdítása érdekében. (Pályázati kódszám: 2020-1.1.3-IPARJOG) Ennél a konstrukciónál a keretösszeg fél milliárd forint. Igényelhető támogatás 7,5 millió Ft.

GINOP Plusz pályázatok

A másik legfontosabb program, amire érdemes odafigyelni, a GINOP Plusz.

A GINOP Plusz 1-es prioritásban kb. 150 milliárd forint keresi majd a gazdáját.

Külön kiemelhető a GINOP Plusz-1.2.1, ami a KKV-k modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segíti. Ez a pályázat már korábban is nagy sikert aratott, és most további fejlesztésekkel várható. A támogatás összege akár pár tízmillió forinttól többszázmillió forintig terjedhet, és akár 50% is lehet a támogatás mértéke. A támogatást várhatón különböző beruházásokra, informatikára, energetikára, csarnok építésre, gépbeszerzésre lehet majd igénybe venni.

A GINOP Plusz-1.1.2 - Magyar Multi Program pályázat megváltozott feltételekkel ismét életre kelhet, és újra gondolva 50 milliárd forintos keretösszeggel várja majd a jelentkezőket. A pályázat a nagy növekedési potenciállal rendelkező projekteket és cégeket támogatja. A nyertesek száma várhatóan 100-150 között lesz, és a támogatás mértéke akár 40-50% is lehet. Korábban 2,5 milliárd összegű beruházási támogatást is lehetett kapni, ez most csökkenhet. Ebben a pályázatban akár zöldmezős beruházások is lehetőségként felmerülhetnek.

A GINOP Plusz 2-es prioritásban is lesz lehetőség pályázni.  A GINOP Plusz 2.1.1 pályázaton várhatóan 85 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. A K+F+I pályázaton innovatív fejlesztések kaphatnak maximum 1 milliárd forintot, amivel akár 2-3 évig tudják a finanszírozást biztosítani. Ebben a pályázatban a KKV-k mellett nagyvállalatok és felsőoktatási intézmények is lehetnek konzorciumi partnerek. A legkisebb pályázati összeg a megváltozott szabályok alapján 400 millióra tehető. A támogatást bérköltségre, anyagköltségre, szolgáltatásokra lehet majd költeni.

Az NKFIH pályázatai már menetrend szerint jelennek meg és a pályázási folyamat megkezdődött. A GINOP Plusz pályázatok megjelenése attól függ, hogy az Éves Fejlesztési Keret mikor jelenik meg a Magyar Közlönyben, amint megtörténik már tudni fogjuk a pontos megjelenési dátumokat.

Összességében tehát rengeteg izgalmas lehetőség vár a magyar KKV-kra a következő hónapokban. Érdemes figyelemmel kísérni a kiírásokat, hiszen ezek a támogatások hatalmas lökést adhatnak a vállalkozásnak és segíthetnek a további növekedésben és fejlődésben.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?