REPowerEU - azaz vissza nem térítendő támogatás, energiahatékonyság jegyében, 800 milliárd forint értékben

REPowerEU - azaz vissza nem térítendő támogatás, energiahatékonyság jegyében, 800 milliárd forint értékben

Papadimitropulosz Alex
2023. szeptember 15. 10:40
A REPowerEU az orosz-ukrán háború okozta nehézségekre és a globális energiapiaci zavarokra való reagálás. Fő célja az EU energiafüggetlenségének erősítése és az energiaellátás stabilitásának biztosítása.

Magyarország és a REPowerEU

2023. júliusában társadalmi egyeztetésre megjelent a hazai program. Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének REPowerEU-fejezete 14 reformintézkedést és 14 különböző pályázati támogatási lehetőséget tartalmaz. Ezek közül van néhány célzott támogatás, ahol az energetikai szektor egy-egy területét és szereplőjét érinti a célkitűzés. A pályázói kör ezekben a témákban előre ismert, például a kiemelt vagy kritikus infrastruktúrák kezelői. A pályázatok másik része hasonló elven működik, mint az eddig megszokott pályázati rendszerből ismert kiírások. Sőt, bizonyos fokú hasonlóság várható a témákban is.

Íme néhány pályázati lehetőség a tervezetből, erre lehet majd számítani:

Ipari parkok energetikai célú pályázata

Cél, hogy javítsa az ipari parkok energiaellátását azzal, hogy saját maguk állítják elő a felhasznált energiának egy részét megújuló energiaforrások felhasználásával. Ezzel csökkenthető az ipari parkok hálózatról történő energiaellátása, ami a vállalkozások energiaköltségeinek csökkenését eredményezi.

A pályázatokat az ipari parkok közvetlenül, de az abban működő vállalkozások is beadhatják saját működésük érdekében. A pályázat egyik célja, hogy az ipari park akár szigetszerű módon önállóan el tudja magát látni egy-egy területen.

A pályázat keretén belül lehetőség van megújuló energia termelését célzó beruházásokra (hő és villany egyaránt), ezek eltárolását szolgáló energiatárolók beszerzésére, valamint ezeket működtető szoftveres és hardveres rendszerek kiépítésére.

A támogatás összege várhatóan a 200 milliárd forintot meghaladja, a vissza nem térítendő támogatás intenzitása 50%.

Zöld gazdasági gyártókapacitások kiépítése

A pályázat célja a zöld ipari gyártókapacitások és szolgáltatások létrehozása, fejlesztése, bővítése. Olyan gyártókapacitás-fejlesztést és szolgáltatás bővítést támogatnak, melynek eredményeként az előállított termék vagy szolgáltatás hozzájárul a zöld átálláshoz. Így potenciálisan támogatható például:

1.       Energiaátmenetet szolgáló megújuló energia eszközök (pl. hőszivattyú, napelem, napkollektor, elektrolizáló, alternatív jármű és üzemanyagtöltő-infrastruktúra, illetve ezek alkatrészei) gyártását, illetve megújuló üzemanyagok (pl. biogáz) előállítását, valamint kapcsolódó szolgáltatások (pl. technológiaváltással összefüggő informatikai fejlesztések) nyújtását biztosító technológiák gyártása;

2.       Zöld átálláshoz kapcsolódó háttérszolgáltatások (pl. eszközök karbantartása, szervizelése) kiépítése

Nem összekeverendő, ez a támogatás arról szól, hogy zöldmezős gyárak jöjjenek létre vagy meglévők bővüljenek olyan termékekkel, amelyek a zöldítésnél hivatkozott - napelem, hőszivattyú, bio üzemanyag stb. gyártását célozza. Nem kizárt, hogy egy-egy pályázat akár 5 milliárd vissza nem térítendő támogatást is kaphat – hiszen ezeket a gyártókapacitásokat sokszor a nulláról kell létrehozni. Erre azért van szükség, hogy egyes technológiákat ne feltétlenül importból kelljen megvásárolni, hanem a hazai igényt hazai termelésből elégítsük ki. Ez egyértelmű irány, hiszen a kereslet egyre csak fokozódik és minél elterjedtebb a technológia, annál könnyebben hozzáférhető annak gyártási leírása is.

A támogatási keret 200 milliárd Ft, a támogatási intenzitás legfeljebb 50%. A nyertes pályázatok száma várhatóan néhány tucat lesz.

Zöld technológiák alkalmazása beruházás

Olyan beruházások támogathatók, melyek a meglévő, légszennyezést és/vagy ÜHG kibocsátást okozó gazdasági tevékenység légszennyezési és ÜHG kibocsátási szintjét legalább 30%-kal mérsékli.

A pályázati tervezet példaként ezeket említi:

- ÜHG kibocsátás csökkentési technológiák bevezetésére (pl. széndioxid leválasztás, alternatív gázok – pl. hidrogén, biogáz/biometán– alkalmazását lehetővé tevő fejlesztés stb.),

- meglévő ÜHG kibocsátó energiatermelés kiváltására, ha ez egyben a máshol előállított energia magasabb fokú hasznosítását szolgálja (pl. maradékhő hasznosítását támogató beavatkozások),

- olyan digitalizációra, mely közvetve elősegíti az ÜHG kibocsátás csökkenését (pl. károsanyag kibocsátási monitoring).

- a nem termeléshez kapcsolódó villamos és hőenergia-igény megújuló energiaforrásból történő biztosítására, az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítására.

A pályázói kör jól definiált, hiszen előnyt élveznek az ETS létesítmények (erőművek, vegyipari gyártók, energiatermelők (nem megújuló természetesen)

A támogatási keret több mint 40 milliárd forint, a támogatási intenzitás 50% lehet.

Vállalkozások energiahatékonysági fejlesztései

A pályázat célja a Magyarországon bejegyzett székhellyel/fiókteleppel rendelkező mikro- kis- és középvállalkozások, továbbá nagyvállalatok energiahatékonyságának fejlesztése, melynek révén a beruházást követően a kedvezményezettek általi fajlagos energiaigény legalább 30%-kal mérséklődik a kiindulási állapothoz képest. A beruházáshoz energiaauditra van szükség az energiafogyasztás csökkentésének ellenőrzésére, ami végső soron a környezeti fenntarthatóságot és a gazdasági versenyképességet segíti elő a csökkentett energiafelhasználás révén.

A támogatási keret 175 milliárd forint, amit HITEL formájában lehet lehívni. A hitelben részesülhet minden, adott vállalkozásnál energiafelhasználással járó tevékenység esetében az energiaigény csökkenését eredményező beavatkozás – legyen szó a vállalkozás épületeiről, gyártási/szolgáltatási technológiájáról, illetve a vállalkozás tulajdonában álló közlekedési eszközökről.

Összesen 14 pályázat kiírása várható, a vállalkozások részére ez a négy jelent olyan lehetőséget, ami széles körben elérhető. Fontos, ez nem GINOP+ vagy KEHOP+ forrás, hanem ettől független, azaz ehhez hasonló kiírások lesznek más EU-s programokban is. A megjelenésről viszont nem véletlenül nincs pontos információ, hiszen ez egy olyan pályázati forrás, amiről hosszú ideje folynak az egyeztetések. Amikor megszületik az Európai Bizottsággal a megállapodás, úgy a kiírások azonnal meg is kezdődhetnek. Felkészülni viszont addig lehet és érdemes!

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?