Vissza nem térítendő támogatás a startup és spin-off vállalkozások számára!

Vissza nem térítendő támogatás a startup és spin-off vállalkozások számára!

Via Credit
2023. november 28. 13:26
Az elmúlt év sikerére való tekintettel idén is meghirdették a GYORSÍTÓSÁV (2023-1.1.2-GYORSÍTÓSÁV) című felhívást, amely a gyors növekedésre képes és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató társaságok támogatását célozza. Összeszedtük mit kell tudni a megjelent felhívásról.

Miért is van szükség erre a konstrukcióra?

Hazánkban számos startup és spin-off vállalkozás található, amelyek – elsődlegesen, de nem kizárólag – felsőoktatási intézményekben és közfinanszírozású kutatóintézetekben keletkezett kutatási eredmények üzleti hasznosítását tervezik, és amelyek esetében a piacravitelhez még jelentős kutatás-fejlesztési tevékenység szükséges. A nyertes projekteknek köszönhetően – várhatóan – javul a gazdaság versenyképessége, további alkalmazott kutatási témák generálódhatnak és a nemzetközi piacokon is sikeres, gyors növekedésre képes vállalkozások indulhatnak el.

A támogatás vissza nem térítendőnek minősül, azaz egyes feltételek teljesülése esetén véglegesen megtartható.

Kik pályázhatnak?

A pályázaton Magyarországon működő vállalkozások vehetnek részt, akik megfelelnek az induló vállalkozásnak nyújtott támogatás definíciójának (380/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet 29.§), vállalkozás megalapítását legkésőbb 2023.09.01. előtt realizálta, legalább 51%-ban magánszemélyek tulajdonában állnak és tulajdonosa legalább 25%-ban költségvetési forrásból finanszírozott kutatóhely vagy felsőoktatási intézmény munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, vagy legalább 51%-ban költségvetési forrásból finanszírozott kutatóhely vagy felsőoktatási intézmény tulajdonában áll.

Mekkora összegben és mire lehet pályázni?

A rendelkezésre álló forrás összege 2 milliárd forint. A minimum támogatási összeg 100 millió, míg a maximum támogatási összeg 300 millió forint.

A támogatás intenzitása akár a 80%-ot is elérheti!

A támogatást elsősorban a kutatás-fejlesztési tevékenységben résztvevő személyek bérköltségére lehet felhasználni:

·       Kísérleti fejlesztés

·       Alkalmazott (ipari) kutatás

Mindezek mellett pedig támogatást lehet igényelni eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére, piacra jutási tevékenység és kutatás-fejlesztési projektet támogató tevékenységek vonatkozásában is.

Mit kell még mindenképp mérlegelni az indulás előtt?

A pályázati felhívás számos elemet tartalmaz, melyek mérlegelését mindenképp tanácsoljuk az indulási szándék meghatározásakor.

·       Mennyi idő szükséges a megvalósításhoz? A megvalósuló projektek esetében 36 hónapnál rövidebb időtartam nem tervezhető, így fontos meghatározni a támogatással érintett fejlesztés hosszát.

·       Milyen „technológiai érettségi szinten (TRL)” áll most a projekt? A projekt keretében cél a magasabb szint elérése a „Technológiai érettségi szint” (TRL) szempont rendszere szerint. A projektnek minimum a TRL 4 szintről elindulva, a megvalósítási időszak végére legalább a TRL 7-es szintre kell eljutnia.

·       Tudom-e teljesíteni a kötelező vállalásokat? A Felhívás 6 db kötelező vállalást ír elő, melyeket a megvalósítás (és fenntartási idő) alatt teljesíteni kell. Ezek nem teljesítése visszafizetési kötelezettséget vonhat maga után! (Kötelező vállalás többek között: kutató foglalkoztatása, TRL szint növelése, oltalom vállalása.)

A pályázatok először egy szakmai bírálaton esnek át és azt követően lehet benyújtani a teljes pályázati anyagot. A szakmai bírálatra benyújtandó anyag beadási határideje 2023. december 20 12:00.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?