Áprilisban indul a kamatmentes uniós hitel a KKV-knak

Áprilisban indul a kamatmentes uniós hitel a KKV-knak

Via Credit
2024. március 22. 09:05
Lezárul a KKV Technológia Plusz Hitelprogram társadalmi egyeztetése. A kiírás több, mint 155 milliárd forintnyi, 0 százalékos uniós hitel biztosít a legalább egy teljes, lezárt üzleti évvel rendelkező, és minimum 5 főt foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

A kölcsön 10 és 100 millió forint között igényelhető, kezdő vállalkozásoknak maximum 50 millió forint lehet. Kizárólag Budapesten kívüli felhasználást engedélyez a felhívás.

Gyors számítást végezve ez minimum 1.550 KKV-nak fog segítséget nyújtani, de ez a szám inkább ennek a duplája lesz majd, persze ha a feltételek így maradnak.

A kamatmentes hitel az alábbiakra használható fel:

  • tárgyi eszközök
  • informatikai eszközök
  • új elektromos járművek
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásához szükséges új eszközbeszerzés
  • immateriális javak

Emellett igénybe vehető képzési és tanácsadási szolgáltatás is, illetve irányítási rendszerekhez kapcsoló költség is elszámolható. A projekt keretében a tárgyi eszközbeszerzésnek az elszámolható költség legalább 50%-át el kell érnie.

A hitel futamideje maximum 10 év lehet, de azért van benne egy csavar. A tényleges futamidő az új tárgyi eszközök amortizációs kulcsa alapján kerül meghatározásra a következők szerint:

  • az 50%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén legfeljebb 2 év
  • a 33%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén legfeljebb 3 év
  • a 25%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén legfeljebb 4 év
  • a 20%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén legfeljebb 5 év
  • a 14,5%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén legfeljebb 6 év 10 hónap

Minimum 10%-os mértékű megújuló energiával kapcsolatos beruházást is tartalmazó projekt esetén a futamidő a szerződéskötéstől számított legfeljebb 10 év, amennyiben a kivitelezéssel érintett ingatlan is bevonásra kerül a fedezeti körbe. Persze az esetek többségében egy KKV az adópajzs és maximális haszon és likviditás érdekében ingatlanát finanszíroztatja, hiszen egy tartós állóeszközről van szó. Ritka, hogy ne legyen rajta valamilyen teher, de azért előfordulhat.

Miután meglehetősen sok eszköz amortizációs kulcsa esik a 14,5%-os kategóriába, így hacsak valaki nem napelemes projektet csinál (ingatlan fedezet mellett) – ami egy nagyon klassz ötlet – a 6 éves futamidőt tudja majd választani.

A projekt megvalósítási határideje a szerződéskötést követő 18 hónap, mely indokolt esetben további 6 hónappal meghosszabbítható.

Ami ezt a nagyon kedvező hitelt némileg árnyalja, hogy a leírás alapján ha valaki 50 millióért vesz gépeket (tárgyi eszközöket), akkor  ”csak” 25 millió hitelt kap rá, tehát 50% az önerő. Ez így nem túl acélos. Akkor tudja a nagybetűs ígéretet megkapni, ha további, például ingatlan fedezetet kínál fel. A kamat nulla százaléka nagyon kedvező. A futamidő tekintetében nincs különösebb ”VÁÓÓ” hatás, nem arról van szó, hogy ez egy 0 százalékos hitel 10 éven át - minden amortizációs logikától mentesen, ami a KKV finanszírozását segíti gyakorlatilag, mint egy családi kölcsönt -, hanem egy kedvező kamatozású, de ezen kívül átlagosnál kedvezőtlenebb egyéb feltételekkel. Illetve külön hátrányként emelném ki, hogy a fedezeti struktúrája semmi olyat nem tud, amitől eldobnánk a tollat, átlagos vagy azalatti. Hiszen léteznek lízinges cégek, akik kedvezőbb feltételekkel finanszíroznak, igaz kamat ellenében – ám KKV-k figyelem, a befizetett kamatot adópajzsként lehet használni a TAO törvény szerint (annak aki nem KIVA-s). A termék egy picit csalódás, de van olyan réteg, aki viszont ezt gyönyörűen ki tudja használni és megéri, csak széles körben vizsgálódva egyes KKV-k tudnak ettől jobbat találni.

További feltételek:

  1. a GINOP Plusz 1. prioritás keretében már támogatásban részesült vállalkozás jelen Hitelprogram keretében nem részesülhet támogatásban – tehát aki korábban bármilyen GINOP Plusz 1-es pályázatot nyert ebből kiszorult. Fontos! Ez lehet, hogy a jövőben is igaz lesz, aki most elindul a hitelen, lehet később kiszorul a nagyon kedvező vissza nem térítendő támogatás alól.
  2. az igényelhető hitelösszeg nem haladhatja meg a hitelkérelem benyújtását megelőző lezárt pénzügyi év üzemi eredményének tizenötszörösét
  3. a beruházás tárgyát kötelező fedezeti körbe bevonni, és a beruházás tárgya a futamidő végéig nem idegeníthető el

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?