Júniustól indul a feldolgozó üzemek támogatása

Júniustól indul a feldolgozó üzemek támogatása

Via Credit
2024. április 8. 10:33
Társadalmi egyeztetésen a KAP Stratégiai Terv részeként megjelent "Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása" és "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" pályázatok.

A négy értékelési szakaszban akár 1250 üzem is támogatást kaphat.

Kik pályázhatnak?

A pályázatokra a vállalkozások méretüktől függetlenül pályázhatnak, a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is van lehetőség. Egy pályázó több üzemére is igényelhet támogatást a különböző megvalósítási szakaszokban.

Mint minden pályázat esetében most is van minimális kritérium: olyan Magyarországon székhellyel, vagy fiókteleppel rendelkező vállalkozások pályázhatnak, akik rendelkeznek a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 teljes lezárt üzleti évvel.

Pályázhat továbbá mezőgazdasági őstermelő, őstermelők családi gazdasága, szövetkezet, termelői csoport, termelői szervezet, termelői integrációs szervezet, vagy szociális szövetkezet és vadásztársaság is.

A támogatás jellege, mértéke

Két célterületre bontották a pályázatokat:

  • az 1. célterület a mezőgazdasági termékek értéknövelése és piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása,
  • a 2. célterület pedig a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsoló zöld beruházások támogatására fókuszál.

A “Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” pályázatban a keretösszeg 150 milliárd Ft, amelyet a két célterület mentén osztanak el:

  • az 1. célterületre 145 milliárd forintot különítettek el
  • a 2. célterületre 5 milliárd forint jut

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege 200 millió forinttól – 5 milliárd forintig terjedhet, célterülettől függően. A támogatási intenzitás 50-70%, ez a növelés a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák alkalmazásával érhető el.

A pályázatban előleg is igényelhető a meghatározott támogatási összeg maximum 25%-áig vagy legfeljebb 500 millió forintig.

A kisebb vállalkozásoknak célzó “Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása pályázatban“ a rendelkezésre álló keretösszeg 50 milliárd Ft, amelyet ugyanazon két célterület mentén osztanak el, mint a komplex pályázat esetében:

  • az 1. célterületre 45 milliárd forint keretösszeg vehető igénybe,
  • míg a 2. célterületre 5 milliárd forint

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege szerényebb, legfeljebb 200 millió forint, szintén 50-70%-os támogatási intenzitással.

Ebben a pályázatban is igényelhető előleg a meghatározott támogatási összeg maximum 25%-áig vagy legfeljebb 50 millió forintig.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?