Megérkezett a három éve várt GINOP K+F pályázat

Megérkezett a három éve várt GINOP K+F pályázat

Via Credit
2024. május 17. 11:37
Társadalmi egyeztetésen a „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” című pályázat.

A felhívástervezet meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 106,880 milliárd forint, ebből a kevésbé fejlett régióra 89,88 milliárd forint, a fejlett régióra (Budapest) 17 milliárt forint esik.

A teljes keretből 2024-ben meghirdetésre kerülő keret 60 milliárd forint, amiből kevésbé fejlett régiókra 50 milliárd forint, a fejlett régióra (Budapest) 10 milliárd forint, míg a 2025-ben meghirdetésre kerülő keret 46,88 milliárd forint, amiből a kevésbé fejlett régiókra 39,88 milliárd forint, a fejlett régióra (Budapest) 7 milliárd forint esik.

Kik pályázhatnak?

Az idei pályázaton szűkítették a kört, kizárólag kis-, és középvállalakozások, illetve nagyvállalatok támogatási kérelmeit várják, szemben a 2021-ben meghirdetett GINOP Plusz-2.1.1-21-es pályázattal, ahol a kutatóhelyek, kutató-tudásközvetítő szervezetek (felsőoktatási intézmények) is támogatáshoz juthattak. Az idei év nagy módosítása ez, továbbá a pályázók felsőoktatási intézményektől, vagy tulajdonukban lévő jogi személyektől szolgáltatást sem vehetnek igénybe.

Ezen felül kizárólag azon vállalkozások indulhatnak a pályázaton, amelyek az elmúlt években visszafogott osztalékpolitikát folytattak. 

Fontos, hogy nem pályázhat az a vállalkozás, amely a GINOP PLUSZ-1.1.2-21 vagy GINOP PLUSZ-1.3.1-21, valamint a GINOP Plusz 2.1.1-21 illetve GINOP Plusz 2.1.3-24 kódszámú felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be kivéve, ha elutasító döntéssel rendelkezik, vagy a támogatói döntés előtt visszalépett. Ezen felül szintén kizáró ok, ha a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap keretéből finanszírozott „Fókuszterületi innováció projektek támogatása” című (2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ, vagy a 2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ) pályázati felhívás keretéből támogatásban részesült.

A pályázat legfőbb paraméterei

Egy pályázó minimum 300 millió, maximum 800 millió forintot nyerhet. Idén nem kötelező konzorciumot alkotni a magasabb összeg érdekében, de figyelni kell, hogy árbevétel és saját tőke arányos legyen a beruházás összköltsége és a támogatás összege.

A pályázat továbbra is a személyi jellegű ráfordítás (bruttó bér és járulék) elszámolására helyezi a fő hangsúlyt, de ezen felül anyagköltség, eszközbeszerzés, szolgáltatás és átalány is elszámolható. Fontos, hogy idén az eszközbeszerzés költségei a kutatás-fejlesztési projekt megvalósítási időszakában való használatuk időtartamára és mértékéig (amortizáció) számolhatóak el.

Emellett számos különös szabály vonatkozik arra is, hogy:

  • mennyi anyagköltséget lehet felhasználni;
  • mennyi bért (humán tőkét) lehet a projektbe bevonni;
  • mennyi szolgáltatást lehet igénybe venni.

A pályázat támogatása sok mindentől függ, de összességében azt lehet elmondani, hogy:

  • kisvállalkozás akár 70%;
  • középvállalkozás akár 65%;
  • nagyvállalkozás akár 55% támogatást tud elérni.

Mik a vállalások?

A projekt eredményeként létrejövő termék, technológia vagy szolgáltatás üzletileg hasznosíthatónak kell lennie, hogy legyen, amelynek a projekt fizikai befejezését követő 24 hónapon belül el kell érnie a minimum befejezett TRL 9-es szintet. A pályázóknak árbevétel vállalást is teljesítenük kell, új technológia vagy szolgáltatás esetén a támogatási összeg legalább 30%-át, míg új termék esetén az elnyert támogatási összeg legalább 50%-át.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?