Energetikai tanácsadási pályázat érhető el a KKV-k számára

Energetikai tanácsadási pályázat érhető el a KKV-k számára

Via Credit
2024. július 17. 13:25
A projektek megtervezésére igénybe vehető pályázati lehetőség nyílt meg azon KKV-k számára, akik energiahatékonysági, illetve megújuló energia területen beruházást terveznek. Az MGFÜ Energetikai Tanácsadási Voucher Programra 2024.08.30. 12:00-ig nyújtható be pályázat.

A program fő célja az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó fejlesztések (pl. napelem, épületgépészet, szigetelés, nyílászáró, e-autó, stb.) tanácsadással történő elősegítése, továbbá az alternatív, megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata a hazai KKV-knál.

Magyarország egész területén megvalósíthatók a projektek. Olyan KKV-k (egyéni cégek és egyéni vállalkozók is) pályázhatnak, amelyek rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel és a statisztikai állományi létszámuk legalább 1 fő volt (korábban 3 fő volt a kritérium).

A pályázók 1-3 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásra lehetnek jogosultak. Várhatóan 130-390 db vállalat számára elég a keretösszeg.

Jelen felhívás keretében csak és kizárólag energetikai tanácsadási szolgáltatás igénybevétele támogatható (tanácsadói óradíjak alapján). A projektnek legalább 50, legfeljebb pedig 150 tanácsadói órát kell tartalmaznia. A maximális támogatásintenzitás 70%. Fontos feltétel, hogy a szolgáltatást csak is minősített szakértőtől lehet igénybe venni.

A szakértői szolgáltatás során többek között cél, hogy megtörténjen a pályázó tevékenységi körében működő épületek energetikai jellemzőinek és a használt eszközök, berendezések, továbbá műszaki-gazdasági folyamatok energiahatékonysági és korszerűsítési lehetőségeinek feltárása, a várható termelési és beruházási költségek vizsgálata, a pályázó működési környezetében potenciálisan elérhető megújuló energiaforrások azonosítása.

Elszámolható szakértői szolgáltatások:

  1. Energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó fejlesztési tanácsadás - amelynek eredményterméke:
    • energetikai audit és/vagy tanácsadási jegyzőkönyv
    • Fejlesztési Terv
    • az Energiahatékonysági Kötelezettségi rendszerrel (EKR) való érintettség és az elérhető Hitelesített Energiamegtakarítás (HEM) becsült mértékének bemutatása, részletezése
  2. Alternatív, megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata – amelynek eredményterméke:
    • tanácsadási jegyzőkönyv
    • audit dokumentáció
    • Fejlesztési Terv

A megvalósítással kapcsolatban fontos, hogy a kedvezményezett köteles legalább a Voucher Program során kapott támogatás 100%-ának megfelelő összeget olyan energetikai beruházásra fordítani, amely a tanácsadás eredményeként kapott Fejlesztési Tervben foglaltakkal összhangban van. A záró kifizetési igénylés elfogadásáról szóló értesítés kiküldését követően 24 hónap áll rendelkezésre a kötelező vállalás teljesítésére.

A projekt fizikai befejezésére, vagyis a szolgáltatás igénybevételére a Támogatói Okirat hatálybalépésétől számított 90 nap áll rendelkezésre. A projekt kezdési időpontjának a kiválasztott tanácsadóval megkötésre kerülő Szakértői Szerződés létrejöttének napja minősül.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?