Pályázati útvesztő: az osztalék

Pályázati útvesztő: az osztalék

Via Credit
2024. szeptember 18. 14:14
A korábban és nemrég megjelent K+F pályázati felhívásokban rendre találkozunk osztalék megkötéssel kapcsolatos kritériummal, de mit jelent ez pontosan?

Legelőször ezzel a kritériummal a 2023 nyarán megjelent „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” (2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ) című pályázatnál, majd az idén megjelent „KKV fókuszterületi innovációs program” (2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ), „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” (GINOP Plusz 2.1.1-24 ), „Vállalati digitális K+F fejlesztések” (DIMOP Plusz-1.1.2.B-24) és „Komplex digitális K+F fejlesztések” (DIMOP Plusz-1.1.2.C-24) című pályázatoknál találkozhattunk.

Mit jelent ez pontosan?

A felhívások kérik ellenőrizni, hogy az elmúlt 3 lezárt üzleti évben jóváhagyott osztalékok összege meghaladja-e az ugyanezen 3 üzleti évben elért adózott eredmények, valamint az ezen 3 évet megelőző utolsó üzleti év eredménytartaléka összegének 50%-át. Vagyis az utolsó 3 lezárt üzleti év jóváhagyott osztalékát össze kell adni, majd elosztani az utolsó 3 lezárt üzleti év adózott eredményének összegével, amihez hozzáadtuk a 3 üzleti évet megelőző utolsó üzleti év eredménytartalékát. A képlet így néz ki:

(Osztalék1 + Osztalék2 + Osztalék3) / ((Adózott eredmény1 + Adózott eredmény2 + Adózott eredmény3) + (Eredménytartalék0)) <= 50%

ahol 0 = 2020-as üzleti év, 1 = 2021-es üzleti év, 2 = 2022-es üzleti év, 3 = 2023-as üzleti év.

Ha ennek az eredménye nagyobb, mint 50%, akkor a cégünk nem indulhat a fent nevesített pályázatokon, ha 50% alatt van, akkor megnyugodhatunk és beadhatunk támogatási kérelmet.

Mi a mögöttes szándék?

Az Irányító Hatóság a felhívásokban nem szolgált magyarázattal, a korábbi pályázati időszakokban ilyen jellegű korlát nem volt, tulajdonképpen bármilyen vállalkozás tudott indulni a K+F pályázatokon, ahol a lezárt üzleti évek száma, létszám, saját tőke, árbevétel megfelelő volt az előírtaknak.

Véleményünk szerint az Irányító Hatóság így próbálja kiszűrni azokat a cégeket, amik a nyereséget osztalékként fizetik ki ahelyett, hogy fejlesztésre költenék. Azokat a cégeket szeretnék előtérbe helyezni, ahol a nyereség nagy része vagy teljes egésze visszaforgatásra kerül. Hiszen ahol van nyereség, ezáltal anyagi háttér a különböző fejlesztések finanszírozására, az ne álljon sorba EU-s vagy állami forrásért, hanem valósítsa meg önmaga, ne kérjen „ingyen pénzt”.

Persze a tulajdonosok részéről felmerül a kérdés, hogy miért „büntetik” őket, amiért sikeresen, nyereségesen működtetik a vállalkozásukat, hisz azért végzik, hogy osztalék formájában tudják élvezni a munkájuk gyümölcsét.

Mind a két fél véleménye érthető és jogos. Mindazonáltal fontos mérlegelési szempontot jelenthet a jövőre nézve, hogy kutatás-fejlesztési és innovációs pályázaton kíván-e indulni a Cég. Amennyiben igen, úgy a rendelkezésre álló ismeretek alapján szükséges meghatározni a kivenni kívánt osztalékot, ezáltal biztosítva, hogy a szóban forgó korlát ne lehetetlenítse el az indulást.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?