Ezek a pályázati pénzek várhatóak 2023-ban

Ezek a pályázati pénzek várhatóak 2023-ban

Via Credit
2023. április 3. 18:03
Közel egy éve nem jelent meg olyan KKV-kat érintő pályázat, ami nagyobb nyilvánosságot szólított volna meg. Ennek azért érthető okai voltak és vannak. Egyrészről a választások utáni hónapokban ez szünetelni szokott, másrészről az EU-val való megállapodás is lassítja az új pályázatok megjelenési folyamatát. A pályázatok kiírását többnyire kormányhatározatok vagy társadalmi véleményezés előzi meg – ezek még nem jelentek meg - de ettől függetlenül több információnk is van a lehetséges pályázatokról és az összegekről. Lássuk is, mire számíthatunk a következő hónapokban.

Közel 300 milliárd forintot osztanak szét

Viszonylag lassan indulhat a 2023-as pályázati kedv. A legtöbb pályázati kiírás reálisan az év közepe fele jelenhet meg. Összességében közel 300 milliárd forint vállalatoknak szánt támogatást számoltunk össze. A pályázatok kiírása strukturált lesz, azaz lesz külön K+F+I, külön KKV-s pályázat, beruházások támogatása, bérek támogatása, energetika, digitalizáció.

GINOP Plusz pályázatok

Az egyik legfontosabb program a GINOP Plusz. A 2021-2027-es pályázati időszakra szánt teljes összeg kb. harmada került eddig felhasználásra a GINOP Plusz 1-es prioritásban, ami időarányosnak vehető. Idén kb. 150 milliárd forint keresi majd a gazdáját, így lesz bőven pályázat:

A GINOP Plusz-1.2.1 - A KKV-k modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című pályázat igen nagysikerű volt. Erről a pályázatról csoportosított át a támogató 100 milliárd forintot. A KKV fejlesztési pályázatot minden bizonnyal aktualizálják, de a hasonlóság megmarad. 100 milliós nagyságrendű támogatás igényelhető különböző beruházásokra, informatikára, energetikára, csarnok építésre, gépbeszerzésre. A program célja, hogy ezres nagyságrendben támogasson KKV vállalkozásokat. Az elnyerhető támogatás összege a pár tízmilliótól a többszázmillió forintig fog terjedni, a támogatás 50% körül alakul majd.

Nem lett teljesen felhasználva a GINOP Plusz-1.1.2 - Magyar Multi Program pályázatra fenntartott keretösszeg. Az eredetileg meghirdetett 100 milliárdos keretből a fele megmaradt. Így 50 milliárd forintos keretösszeggel újragondolva jelenhet majd meg. A pályázat nagy növekedési potenciállal rendelkező projekteket és cégeket támogatja. Korábban 2,5 milliárd összegű beruházási támogatást is lehetett kapni, ez most csökkenhet. A komplex pályázaton a nyertesek várható száma 100-150-re tehető, kb. 40-50% lesz a támogatás mértéke. Ez utóbbit a komplexitásnak megfelelően olyan projektekre lehet fordítani, ahol magas lehet a megtérülés, cserébe akár zöldmezős beruházás is lehetséges.

A GINOP Plusz 2-es prioritásban, nem sikerült lekötni a népszerű GINOP Plusz 2.1.1-re szánt keretösszeget; további 85 milliárd forintra lehet pályázni, ami kb. 200 nyertesnek lesz elég. A K+F+I pályázaton innovatív fejlesztések kaphatnak maximum 1 milliárd forintot, amivel akár 3 évig tudják a finanszírozást biztosítani. Ebben a pályázatban a KKV-k mellett nagyvállalatok és felsőoktatási intézmények is lehetnek konzorciumi partnerek. A legkisebb pályázati összeg 50-100 millióra tehető, így kisebb KKV-k ötletei is kaphatnak támogatást. A támogatást bérköltségre, anyagköltségre, szolgáltatásokra lehet majd költeni.

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatok

A GINOP pályázatokon kívül további 45 milliárd forint áll majd rendelkezésre az NKFIH részéről vállalatok támogatásra. A programstratégia részletesen ugyan még nem ismert, de előzetes tervek szerint folytatódnak az előző évek slágerpályázatai.

A PIACI KFI pályázatok támogatása ismét elérhetővé válik a budapesti vállalkozások számára is 20-30 milliárd forint körüli keretösszeggel. Fel kell készülni a lassabb elbíráslásra, hiszen először egy szakmai bírálaton esnek át a kérelmek és azt követően lehet a szokásos pályázatkezelő portálon beadni a teljes pályázati dokumentációt. A K+F+I pályázaton akár 400-800 millió forint támogatást is lehet kérni, amiből az innovatív elemeket hordozó fejlesztést lehet finanszírozni. Az elszámolható költségek között lehet bérköltség, szolgáltatási költség és anyagköltség.

Folytatódhat a KKV START Innováció: Még 2020-ban indította útnak az NKFIH, ahol olyan cégek jelentkezését várták, akik korábban még nem nyertek pályázatot és lenne kedvük innovatív termékfejlesztésükhöz támogatást igényelni. 2023-ban is nagyon várjuk ezt a kiírást, ahol az innováció területén is folytatódhat a tömeges pályázókat kiszolgáló trend. Várhatóan a támogatási összeg is feljebb kúszhat a két évvel ezelőttihez képest, 40-50 millió forintra. Az indulói kör továbbra is a mikro- és kisvállalkozások lesznek, akik korábban még nem jutottak támogatáshoz. Az elszámolható költségek köre nem változik; bérköltség, szolgáltatás és anyagköltségek mellett szerényebb beruházásokra is lesz lehetőség.

A múlt évben rendkívül nagy sikere volt a GYORSÍTÓSÁV pályázatnak, amely a gyors növekedésre képes és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató, akár frissen alapított (start up) társaságok támogatását célozta. Korábban a tudományos közösségnek kevés lehetősége volt egy-egy jó ötlet piacra viteléhez, ezt a hiányt kívánja a pályázat feloldani. Akár 300 millió forintot is el lehet hozni, amivel háromévnyi finanszírozás is fedezhető. A programstratégia lényege, hogy jól elhatárolható módon különböző méretű és életszakaszú vállalkozások egyaránt finanszírozáshoz tudjanak jutni.

 

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?