Hogyan pályázzunk sikeresen, pályázatíró nélkül?

Hogyan pályázzunk sikeresen, pályázatíró nélkül?

Via Credit
2023. április 11. 14:45
Gyakran halljuk: a sikeres pályázathoz kevés a jó ötlet. De pontosan melyek azok a kritériumok, amelyeket szem előtt kell tartani a pályázatunk megírásánál? Vegyük sorra őket!

Előminősítés

Első, és legfontosabb lépésünk az előminősítés. Ekkor kell megállapítanunk, hogy a vállalatunk megfelel-e az adott pályázati kiírásban szereplő feltételeknek, követelményeknek. A megfelelő előminősítéshez természetesen meg kell értenünk az egyes pályázatok pontos feltételeit. Ezek a követelmények tartalmazhatják például a pályázó vállalkozás gazdasági adatait, a megvalósítás helyére vonatkozó kitételeket, illetve egyéb pénzügyi számításokat.

Át kell gondolni, hogy mire szeretnénk pályázni, mekkora beruházást tudunk megvalósítani, és ehhez alkalmasak-e a gazdasági adataink. Ezek alapján meghatározhatjuk, hogy a pályázati elvárások és kritériumok alapján alkalmasak vagyunk vagy sem, milyen esélyeink vannak a sikerre, és mekkora támogatásra számíthatunk.

Amennyiben a vállalat minden pályázati feltételnek megfelel, és jogosult az indulásra, a következő lépésünk az előírt iratok beszerzése, a pontos költségvetés tervezése, majd végül a pályázati kitöltőrendszerbe felölteni a kész szakmai anyagot.

Csatolandó dokumentumok

Csatolandó dokumentum lehet például az aláírási címpéldány, melynél figyelni kell, hogy önálló vagy együttes a képviselet módja, mivel céghiteles nyilatkozat esetében ennek megfelelően kell a képviselőknek aláírni. Amennyiben árajánlatokat nyújtunk be, a pályázati kiírás tartalmazhat részletes tartalmi és formai követelményeket, melyeket mindenképp be kell tartani. Fontos: az árajánlatot adó cégeket is ellenőrizni fogják, ne a barátaink alvó cégét vonjuk be a projektbe! Ezeken kívül bekérhetnek különböző pénzügyi dokumentumokat és egyéb iratokat (például önéletrajzokat, munkaviszony igazolást, szándéknyilatkozatokat).

Költségvetés

A költségvetés tervezésénél érdemes előbb áttanulmányozni a pályázati kiírást, és elemezni a támogatható tevékenységeket. Vannak pályázatok, ahol csak eszközt lehet vásárolni, másiknál eszköz mellett bért is el lehet számolni, illetve olyannal is találkozhatunk, ami adott ipari szegmenst céloz meg, és azzal kapcsolatos beruházásokat engedélyez. A kiírásban minden esetben pontosan le van írva a különböző támogatható tevékenységek támogatás intenzitása, ami alapján könnyen kiszámolható a támogatás összege. A költségvetés összeállítása kiemelt fontosságú: amennyiben nem tartjuk be az előírásokat, akár el is utasíthatják a pályázatunkat!

Szakmai anyag

A szakmai anyagot a pályázat kitöltőfelületén kell beadni. A projekt részletes bemutatásához több segítőkérdés is kapunk, melyeket kötelezően meg kell válaszolni. Figyelni kell a terjedelemre, az érthető és magabiztos megfogalmazásra (például „lehet” kifejezés helyett „lesz”, „szeretnénk” helyett „megcsináljuk” szavakat használjunk). Igyekezzünk minden lényegi adatot átadni, de felesleges információval ne terheljük a bírálókat.

Gyakori hibák

Gyakori hibaként tapasztaljuk, hogy a pályázat benyújtása előtt a pályázók nem végeznek ellenőrzéseket. Javasolt akár többször is ellenőrizni a kitöltőfelületet, átnézni a szakmai anyagot nyelvtanilag, a költségvetést visszaellenőrizni a kritériumok alapján. Ne felejtsük el, hogy a kötelezően csatolandó dokumentumok fel legyenek töltve a rendszerbe, mert nem minden esetben hiánypótolhatóak, és ez elutasításhoz vezethet.

Pályázat benyújtása

Ha az ellenőrzés során mindent rendben találunk, akkor benyújtható a pályázat. A pályázat beküldése előtt egy nyilatkozatot kell a képviselő(k)nek megfelelően aláírnia, és felcsatolni a pályázati felületre, ezután megnyomható a beküldés gomb.

Természetesen ezzel még nincs vége a teljes folyamatnak, de a legnehezebb részén már túlestünk. A gondosan összerakott pályázat ellenére, még az elbírálás előtt számíthatunk hiánypótlásra, tisztázó kérdésekre, melyekről bővebben itt lehet olvasni.

További információért /tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?