Ezekre figyeljünk! Pályázati buktatók

Ezekre figyeljünk! Pályázati buktatók

Via Credit
2023. május 31. 10:17
A hazai, és EU finanszírozású pályázati lehetőségek sokak számára első ránézésre vonzónak tűnhetnek, azonban ha jobban elolvassuk a kiírás részleteit, rádöbbenhetünk, hogy talán mégsem nekünk való a kinézett konstrukció. Lássuk mikre kell odafigyelni, hogy a részletek megismerése után is bátrán pályázhassunk!

Megfelelő pályázat kiválasztása

Sok vállalkozó esik bele abba a hibába, hogy leül a számítógép elé, elkezdi átfutni az elérhető pályázatokat, aztán ha talál egy szimpatikusat, minden átgondolás nélkül felépít fejben egy projektet. Az esetek döntő többségében a pályázók át sem olvassák a pályázati felhívást, nem ellenőrzik az alapvető indulási jogosultságokat. Ezek például:

  • teljes lezárt üzleti év (pályázatonként eltérő, hogy minimum hány évet kérnek)
  • KKV besorolás (nagyvállalatoknak szóló kiíráson nem indulhatunk kisvállalattal)
  • értékesítés nettó árbevétele
  • saját tőke
  • előző lezárt üzleti év statisztikai létszáma és/vagy bázislétszám (meghatározzák a minimum létszámot, de van olyan pályázat, ahol ez határozza meg a beruházás méretét)
  • megfelelő, cégkivonatba bejegyzett tevékenységi kör (vannak pályázatok, melyek kizárnak bizonyos tevékenységeket)
  • területi korlátozás (vannak esetek, amikor meghatározott területekről/régiókból lehet pályázatot benyújtani)

Ne felejtsük el, hogy nincs pályázat megfelelő önerő nélkül! Mérjük fel a lehetőségeinket, hitelképességünket, de ne vállaljuk túl magunkat. Biztonságosabb kivitelezni egy kisebb projektet, ahol nem kell aggódnunk az esetleges plusz költségek vagy a kötelezettségek miatt. A kiválasztott tevékenységi körrel kapcsolatban figyeljünk oda, hogy árbevétel származzon belőle. Azt javasoljuk, hogy mindenképp olyan projekttel pályázzunk, amit amúgy is megvalósítanánk, pályázati forrás nélkül.

Árajánlatok

Amennyiben sikeresen kiszemeltük a vállalkozásunknak, projektötletünknek megfelelő pályázatot, és jogosultak vagyunk indulni rajta, akkor ideje kiválasztani a potenciális szállítót a projekt megvalósításához, akár szolgáltatásról, akár eszközbeszerzésről van szó. Ahogy a Hogyan pályázzunk sikeresen, pályázatíró nélkül írásunkban is jeleztük, ne az ismeretségi kör valamelyik alvó cégét vonjuk be a projektbe, hanem ellenőrizhető hátterű céget keressünk. A pályázatot bírálók az ajánlatot adó cégeket minden esetben ellenőrzik, és az ajánlatokban szereplő összeget a piaci árakkal is összevetik. Sok esetben piacfelmérés dokumentációt kell kitöltenünk. Ebben a dokumentációban több szempont alapján kell bizonyítanunk, hogy alaposan felmértük a piacot. A szállítótól referenciát szükséges bekérni, illetve részleteznünk kell (URL hivatkozásokkal, kiadványokkal stb.), hogy miért pont az adott szállítót választottuk. Ezen kívül előfordul, amikor hagyományos ajánlatot és ellenajánlatot kell benyújtani. Lássuk milyen hibákba ütközhetünk:

  • nem a legalacsonyabb összegű ajánlat lesz a nyertes ajánlat
  • az ajánlatot adó cég nem rendelkezik kereskedői vagy gyártói státusszal (eszközbeszerzés esetében)
  • olvashatatlan minőségben töltjük fel az ajánlatokat a pályázati felületre
  • hiányzik a pecsét, aláírás
  • nincs feltüntetve a VTSZ/TESZOR szám
  • az ajánlat érvényessége rövid időszakra szól, vagy benyújtáskor már nem érvényes

Megvalósítási helyszín

Megvalósítási helyszín a vállalkozás bejegyzett magyarországi székhelye, telephelye vagy fióktelepe lehet, ami alkalmas a projekt megvalósítására, tehát a projekt tárgyát képező tevékenység elvégezhető a helyszínen, és biztosított a megfelelő infrastruktúra. Ennek elsődleges ellenőrzésére jellemzően fotódokumentációt kell benyújtani, melynek tartalmaznia kell:

  • az eszközök elhelyezésére szolgáló helyiségeket
  • a gépek ki/bejárásának, valamint közútról történő megközelítés biztosítását
  • a gépek tárolására alkalmas helyiségeket
  • a munkavégzés helyiségéül szolgáló helyszín bemutatását (foglalkoztatáshoz biztosított infrastruktúra, szociális helyiségek, valamint elektromos áram, víz, gáz ellátás bemutatása)
  • a telephely bemutatását utcafrontról

A megvalósítási helyszínt minden esetben ellenőrizzük, hogy nem esik-e területi korlátozás alá. Van rá példa, hogy csak bizonyos megyékből lehet pályázatot beadni, vagy kizárólag Budapestről. A bírálók a megvalósítási helyszíneket cím alapján ellenőrzik, ne olyat válasszunk például nehézgép beszerzés projektre, ahol csak egy családi ház van, és ott lakunk.

Kötelező vállalások, biztosítékok

Kötelező vállalásként felmerülhet a beszerzett eszközök, a megépített ingatlanok kötelező fenntartási ideje, amíg üzemeltetni kell, vagy egyéb vállalások, amik a fejlesztendő tevékenységből származó árbevételre vagy a létszámra is vonatkozhatnak. 

Bizonyos pályázatok biztosítéknyújtási kötelezettséget írnak elő. Erre érdemes már a projekttervezési szakaszban kitérni, és mihamarabb felmérni, milyen lehetőségek engedélyezettek, hiszen minden pályázat más és más biztosítékot fogad el. Biztosíték lehet hitelintézeti garanciavállaló nyilatkozat, ingatlan jelzálog, kezesség.

 

Nem érdemes elkapkodni a pályázaton való indulást, célszerű, sőt elengedhetetlen elolvasni, és megérteni minden egyes pályázati feltételt. Ha nem vagyunk kellőképpen felkészültek, aggodalomra semmi ok, erre vannak a pályázati tanácsadók, ők segítenek és fogják a kezünket a teljes folyamat során.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?