Európai biztonság: 2.960.000.000.000 Ft védelmi innovációra – 1. rész

Európai biztonság: 2.960.000.000.000 Ft védelmi innovációra – 1. rész

Papadimitropulosz Alex
2023. július 13. 12:45
Az Európai Védelmi Alap (azaz EDF) az európai védelmi ipar kutatás-fejlesztés támogatására, versenyképességének növelésére és a többnemzeti védelmi ipari együttműködés élénkítésére szolgáló ösztönző kezdeményezés.

Az Európai Unió Többéves Pénzügyi Keretéből mintegy 8 milliárd euró forrást különítettek el erre az alapra. Ez meglehetősen sok pénz, még EU-s szinten is egy dedikált iparág finanszírozására. Összehasonlításként a teljes GINOP program is kb. ilyen összegű, ahol több, közel 30 ezer projektet támogatnak.

A programról röviden

Az EDF fő célkitűzése az EU tagállamai közös biztonságának növelése az európai védelmi piac integrációjának és hatékonyságának fokozásával, az együttműködés intenzívebbé tételével, valamint Európa védelmi ipari függőségének csökkentésével.

Feladata javítani iparunk versenyképességét, és Európa-szerte előmozdítani a fejlesztési konzorciumokat, együttműködési partnerségeket. Az EDF leegyszerűsítve olyan, mint egy K+F-es pályázati konstrukció, csak

  • sok határon átnyúló,
  • összetett partnerségeken alapul,
  • nagyméretű konzorciumokra épít,
  • a védelmi iparhoz kapcsolódó végeredményt szükséges elérni,
  • meglehetősen lehatároltak a fejlesztési irányok.

Ez mindösszesen annyit tesz, hogy a jelentkezői kör véges, olyan cégek adhatnak be pályázatot – lehet KKV, startup vagy nagyvállalat –, amelyek rendelkeznek olyan szaktudással, referenciával, tapasztalattal, amivel részesei tudnak lenni egy akár 30 partnerből álló konzorciumnak.

A program főbb céljai

  • Együttműködésre képes határon átnyúló projektek támogatása a kutatás és fejlesztés (K+F) terén a védelmi technológiák és képességek fejlesztése érdekében.
  • Hozzájáruljon az európai védelmi technológiai és ipari bázis versenyképességéhez és innovációs képességéhez a KKV-k, valamint a védelmi iparban kevésbé aktív szereplők részvételének ösztönzésével.
  • Lehetővé tenni Európa védelmi és ipari széttöredezettségének csökkentését.
  • A védelmi célú ráfordítások növelésének előmozdítása azon elv mentén, hogy minél több forrást minél jobban lehessen közösen felhasználni.
  • Európa ellenálló képességének és védelmi autonómiájának erősítése egyebek mellett azáltal, hogy fokozatosan csökkenjen Európa technológiai függősége harmadik országoktól.

Az EDF költségvetése

Az EDF költségvetése 2021-2027 közötti időszakra 7,9 milliárd euró, mely két pillér között oszlik meg:

első pillér: 2,6 milliárd eurót különítenek el az új és jövőbeni biztonsági fenyegetések elhárítását szolgáló, együttműködésen alapuló védelmi kutatások finanszírozására;

második pillér: 5,3 milliárd euróval társfinanszírozzák az együttműködésen alapuló képességfejlesztési projekteket.

Fontos tudnivalók:

  • cél a duál (pl.: katonai és civil), vagy többes felhasználású eredmény,
  • a támogatás intenzitása akár 70-100% is lehet,
  • országokon átnyúló konzorciumi formában lehet pályázni,
  • egy konzorciumi projektben minimum 3-5, de akár 30-35 részt vevő tag is lehet,
  • a pályázat nyelve angol.

Milyen típusú pályázatok érhetők el?

A teljesség igénye nélkül több olyan témát is említünk, ami konkrétan vagy ahhoz hasonlóan pályázhatók. A lényeg a védelmi iparhoz való kapcsolódás, illetve lehetőség szerint legyen olyan eredménye, ami akár civil életben közvetlenül/átalakítva/részben hasznosítható vagy felhasználható:

Egészségipari reakciók az ABC (atom-, a biológiai és a vegyi) hadviselés, valamint az orvosi intézkedések fejlesztése a védelmi területen.

Információs rendszerek fejlesztése, többszintű kommunikációs rendszerek fejlesztése, magas szintű (zárt) platformrendszerek fejlesztése.

Szenzorok fejlesztése, infravörös rendszerek és radar technológiák fejlesztése.

Kibertechnológia-, és védelem fejlesztése, mesterséges intelligencia alkalmazása a kibertérben, képzés-oktatás, gyakorlatok kidolgozása a kibertérben.

Megfigyelési rendszerek fejlesztése (űr és földi), szatellit kommunikációs rendszerek fejlesztése, védelme, támadások kivédése.

Digitális transzformáció: azonnali reagálás és alkalmazkodás a mesterséges intelligencia területén. Katonai felhő rendszerek fejlesztése.

Energetikai fejlesztések a védelmi területen, szigetüzemek, hatékony energetikai rendszerek katonai bázisok területén. Újgenerációs energiatároló rendszerek fejlesztése katonai használatra.

Olyan anyagok és szerkezetek fejlesztése, melyek ellenséges környezetben védelmet nyújtanak. Fejlett RF (rádiófrekvencia) komponensek fejlesztése.

Légi, földi, vízi harcokhoz kapcsolódó fejlesztések. A pilóták harci környezetének fejlesztése, légi járművek technológiai fejlesztése, kollaborációs légi harctér rendszereinek fejlesztése. Légvédelmi rendszerek fejlesztése. Moduláris földi harci járművek fejlesztése, zöld technológiák figyelembevételével. Személyzet nélküli földi harci járművek fejlesztése. Vizi járműveket érintő digitalizációs fejlesztés – hajó állapotának monitoringja.

Disruptive (úttörő) technológiák fejlesztése a quantum területén, radarok területén, optikai szenzorok területén, új típusú alapanyagok és technológiák fejlesztése a védelmi ipar számára és minden olyan kutatási projekt, amelynek úttörő hatása lehet.

A konzorciumok azért ilyen nagyok, mert egy valaki mindenhez nem ért, de ha sok részmegoldásokkal rendelkező jelentkező cég a kompetenciáit összeadja, akkor akár a vártnál nagyobb sikerek részesei is lehetnek. A hangsúly a kollaboráción van, illetve azon, hogy határon átnyúló legyen az együttműködés. További lényeges elvárás, hogy KKV-k is vegyenek részt a projektekben. Eddig közel 927 millió euró támogatást osztottak ki.

Ide kattintva megtudhatja, kik nyernek az EDF pályázatokon.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?