Hogyan terjesszük a projektünk eredményét? - 1. rész

Hogyan terjesszük a projektünk eredményét? - 1. rész

Via Credit
2023. október 27. 09:38
Bizonyos pályázatokban 15 százalékpontos bónuszért vállalhatunk széleskörű terjesztést, de mi ez, és mit is kell teljesíteni érte?

A disszeminációt nem szabad összekeverni a kötelező nyilvánossági feladatokkal.

Disszemináció: a projekt K+F eredményeinek széles körben történő terjesztése.

Disszeminációs bónusz: ipari kutatás és kísérleti fejlesztés keretében vállalt disszemináció kapcsán megítélhető, az elszámolható költségek támogatási intenzitásának 15 százalékponttal történő növelése.

A disszeminációs kötelezettségek az alábbi konstrukciókat érintik, tehát ha ilyen projekttel rendelkezel, mindenképp olvass tovább.

Érintett felhívások:

  • GINOP-2.1.6-16
  • GINOP-2.1.7-15
  • GINOP-2.1.2-8.1.4-16
  • GINOP Plusz-2.1.1-21
  • GINOP Plusz-1.1.2-21
  • GINOP Plusz-1.3.1-21

Miért is fontos az eredmények terjesztése?

Amellett, hogy megkapjuk a disszeminációs bónuszt, fontos, hogy a projekt eredményére fel tudjuk hívni az emberek és az egész társadalom figyelmét, ezáltal a kutatás-fejlesztési eredmények szélesebb körben hasznosulhatnak. Ez azért is hasznos, mert a projekt eredményét így hatékonyabban tudjuk értékesíteni. A kutatás-fejlesztési eredményeket szükséges terjeszteni, nem pusztán a projekt megvalósításának tényét!

A disszeminációt a projekt fizikai befejezése utáni napon lehet megkezdeni (az Útmutató hatályba lépését megelőzően fizikailag befejezett projektek esetében az útmutató közzétételét követő 30. napon), és azt az Útmutatóban meghatározott módon kell elvégezni (például konferenciák, nyílt hozzáférésű adatbázisok és kiadványok útján) annak biztosítása érdekében, hogy eredményei korlátlan ideig, bárki számára ingyenesen és folyamatosan hozzáférhetők maradjanak.

Ahhoz, hogy a disszeminációt teljesítsük, először regisztrálni szükséges az NKFIH felületén. Érdemes a projekthez egy külön, általános e-mail címmel beregisztrálni, amelynek a jelszavát többen is ismerik, elkerülve azt, hogy valaki egyszer beregisztrált, aztán az illető elment a cégtől, és így már nincsenek meg a belépési adatok. Tipp: a projektmappában legyen egy jegyzet, vagy egy word, amiben a fontosabb e-mail címek és jelszavak megtalálhatóak, legyen az akár az EPTK-s belépés vagy a kiregiszteres regsztrációs adat. Fontos! A regisztrációt a projekt fizikai befejezését követő 15 napon belül kell elvégezni a szükséges adatok megadásával, illetve a projekt K+F eredményeiről szóló összefoglaló dokumentum feltöltésével.

Ezt követően már bármikor feltölthetőek a széles körű terjesztéshez a dokumentumok. A disszeminációs tevékenység jóváhagyásának az első Projekt Fenntartási Jelentés benyújtásáig (amennyiben az Útmutató közzététele előtt az első fenntartási jelentés benyújtásra került, úgy a soron következő jelentés benyújtásáig) kell teljesülnie.

A disszeminációs kötelezettség teljesítésének eszközei:

  1. Konferencia
  2. Nemzetközi kiállítás
  3. Publikáció
  4. Nyílt hozzáférésű adattár
  5. Ingyenes vagy nyílt forráskódú szoftverek

A disszeminációs eszközöket a következő blogunkban mutatjuk be.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?