Ezt kell tudni a hamarosan induló elektromos jármű pályázatról

Ezt kell tudni a hamarosan induló elektromos jármű pályázatról

Via Credit
2024. január 22. 15:57
Az elektromos autózás támogatására 2024-ben a kormány 60 milliárd forintos programot indít a klímasemlegesség elérése érdekében. Lehetővé teszik, hogy a program feléből (30 milliárd forintból) a cégek, egyéni vállalkozások, a taxisok kedvezményesen, támogatással vásárolhassanak elektromos járműveket, kisbuszokat vagy kisteherautókat is.

A kormány a tavalyi év végén jóváhagyott REPowerEU fejezetből finanszírozza a programot. Az Energiaügyi Minisztérium ugyanebből a keretből készít elő önálló pályázatot a hazai e-töltőhálózat bővítésének támogatására, melyre szintén 30 milliárd forintot fordítanak.

A keretösszegből egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el. Az egy gépjárműre eső maximális támogatás összege és a maximális nettó elszámolható költség a bruttó akkumulátor kapacitástól (kWh) függ.

A budapesti cégek 10,8 milliárd forintos keretre pályázhatnak, vidéki cégek pedig 19,2 milliárdra, és összesen legfeljebb 9375 darab projekt támogatható. A minimális támogatási érték 2,8 millió forint, és maximum 64 millió forintig lehet forrást igényelni.

A felhívás tervezteben csak magyarországi gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások pályázhatnak támogatásra a gépjármű-kereskedők és kölcsönzők kivételével, viszont a pályázók köre január 19-én kiegészítésre került az alábbiakkal:

  • ügyvédi, szabadalmi ügyvivő, végrehajtó és közjegyzői irodák,
  • vízitársulatok, valamint
  • egyéb önálló vállalkozók

A felhívás módosítás következtében elfogadható már olyan szerződés is, amely a támogatás nyeréshez köthető felfüggesztő feltételt tartalmaz (pl. szerződés hatálybalépése), így csökkentve a vállalkozás kockázatát. Ezt mindenképp érdemes a kiszemelt kereskedőkkel átbeszélni, egyeztetni.

A mostani felhívásból kizárt flottaszolgáltatók a tervek szerint kedvezményes hitelt vehetnek majd fel elektromos gépjárművek beszerzésére.

A benyújtás a korábban meghirdetett kezdőnapon, 2024. február 5-én délután 17 órakor kezdődik.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?