Feldolgozó üzemek támogatása - pályázás nagyvállalkozásként

Feldolgozó üzemek támogatása - pályázás nagyvállalkozásként

Via Credit
2024. április 16. 16:59
A júniusban és júliusban induló feldolgozó üzemek támogatása pályázatokkal kapcsolatban megnéztük, hogy a nagyvállalatok mire számíthatnak társadalmi egyeztetésre kifüggesztett felhívások alapján.

A támogatható tevékenységek tekintetében (amikről ebben a bejegyzésben írtunk részletesebben) alapvetően kellemesnek mondható felhívások tartalmaznak meglepetéseket a nagyvállalatok számára. 

A felhívások nem tesznek különbséget a fejlesztés tekintetében a vállalatok nagysága között, mérettől függetlenül lehet technológiafejlesztésre és zöld beruházásra támogatást igénybe venni. Viszont egyedi szabályok vonatkoznak az egyes támogatási kategóriákra, mint például a regionális beruházási támogatásra.

A regionális támogatás (tárgyi eszközök, immateriális javak) esetében mindkét felhívás azt írja, hogy az igénybevételének feltétele, hogy KKV valósítja meg, illetve a beszerzett eszköznek újnak kell lennie (kivéve a felvásárlás esetét) ha a kedvezményezett kis- és középvállalkozásnak minősül. Tehát nagyvállalatok új eszközt nem tudnak vásárolni, mert nem KKV-k. Ebből jöhet a kérdés, hogy akkor használt eszközt lehet? Nem, nem lehet, mert erre a felhívás külön felhívja a figyelmet. Na de akkor mit vehet a nagyvállalat?

Nagyvállalkozás esetében úgy nyilatkozik mindkét felhívás, hogy a termelési folyamat alapvető megváltozását eredményező beruházáshoz a támogatás akkor vehető igénybe, ha az elszámolható költségek összege meghaladja az alapvetően megváltoztatandó eredeti termelési folyamathoz kapcsolódó eszközökre a kérelem benyújtásának adóévét megelőző három adóévben elszámolt terv szerinti értékcsökkenés összegét. Vagyis, ha mégis szeretnénk támogatást kapni, akkor az előbbi szabályt nem tudjuk kikerülni, és nem mindegy, milyen összegű értékcsökkenéseket számoltunk már el, az fogja például az eszközbeszerzési költség minimum összegét megadni. Így már nem is hangzik olyan jól, nem igaz?

Ezen felül figyelembe kell venni azt, hogy Budapesten a regionális beruházás nem támogatható, sem KKV-k, sem nagyvállalatok számára. Amennyiben több lehetséges megvalósítási helyszín is szóba jöhet, érdemes a Budapesten kívülit figyelembe venni ennél a támogatási kategóriánál.

Kíváncsian várjuk a társadalmi egyeztetés végeredményét, ugyanis a kormányzati kommunikáció a KKV-k fejlesztésére van kiélezve, de bízunk benne, hogy a regionális beruházásra vonatkozó részt, és az ellentmondásokat módosítani fogják a nagyvállalatok javára.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?