Érkezik: Otthonfelújítási Hitelprogram Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához

Érkezik: Otthonfelújítási Hitelprogram Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához

Via Credit
2024. május 2. 09:31
Elindult az Otthonfelújítási Hitelprogram Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához című (RRF-REP-10.13.1-24) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A korábbi nagy sikerű lakossági pályázatok után újra Otthonfelújítási támogatást indít a kormány, melynek keretösszege 108 milliárd forint. A kérelmeket 2024. június 3-tól 2025. december 31-ig lehet benyújtani.

A Hitelprogram célja

A Hitelprogram célja a magánberuházások ösztönzése és a magyarországi lakóépületek energiahatékonysági ágazatában a háztartások finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása, továbbá a lakossági szektor energiafelhasználásának csökkentése. A program fókuszában az 1990. december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak állnak. A beruházás eredményeként közel 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg. 

Ki veheti igénybe a hitelt?

Kölcsönigénylő olyan természetes személy lehet, aki

  • nagykorú, cselekvőképes,
  • magyar adóazonosító jellel rendelkezik,
  • magyar állampolgár, vagy (lakcímkártyával igazoltan) legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállamának olyan állampolgára,
  • tulajdoni hányaddal, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő, életvitelszerűen lakott egy- vagy többlakásos családi házban, mely ingatlan (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta a Kölcsönigénylő állandó lakóhelye, vagy tartózkodási helye.

A finanszírozás fontos részletei

A kölcsön Vissza Nem Térítendő Támogatás és éven túli lejáratú kamatmentes (0%-os) beruházási Kölcsön kombinációja, mely minimum 2,5 millió forint - maximum 6 millió forint lehet. A kölcsön futamideje maximum 10 év lehet, míg a projekt megvalósítási időszaka legfeljebb 24 hónap, mely egy alkalommal 6 hónappal meghosszabbítható.

A támogatás aránya a korszerűsítendő ingatlan fekvése szerinti járás átlagjövedelmének az országos átlagjövedelemhez viszonyításától függően, sávosan kerül meghatározásra.

A Saját forrás elvárt mértéke minimum 14,3%-a, melynek felhasználását folyósításkor a forrásaránynak megfelelően igazolni szükséges.

Mik a támogatható tevékenységek?

Kizárólag lakáscélú energiafelhasználás történhet a fejlesztéssel érintett ingatlanban:

  • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épület külső határoló elemeinek rendszerszintű (teljeskörű) hőszigetelése, födémszigetelés
  • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje/energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése
  • használati melegvíz (HMV)-rendszerek korszerűsítésére
  • Fűtéskorszerűsítés magas hatásfokú gázkazánnal és a hozzá közvetlenül kapcsolódó kéménytechnikai fejlesztések elvégzése
  • meleg vizes puffertartály létesítése
  • kizárólag az energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó elemként a helyreállításhoz, javításhoz kapcsolódó költségek

Elszámolható költségek köre

  • anyagköltség (a kereskedelmi forgalomból beszerzett új berendezés, új készülék és újonnan vásárolt anyag)
  • munkadíj
  • szakértői (beleértve a hiteles energetikai tanúsítvány költségét), tervezői, eljárási költségek (beleértve a közjegyzői költségeket és a tulajdoni lap másolata beszerzésének, illetve a statikai szakvélemény költségét)
  • egyéb költségek (minden olyan munka költsége, amelynek elvégzése elengedhetetlen a kivitelezési munkákhoz, vagy a biztonságos működést, tűzvédelmet és az életveszély elhárítását szolgálja, továbbá a közvetlen helyreállítási költségek, valamint minden olyan költség, amely Saját forrásként elszámolható)

Amit még fontos tudni

A támogatással megvalósuló tevékenységekkel épületenként legalább 30%-os primer energiamegtakarítás elérése szükséges. Amennyiben a záró Hiteles Energetikai Tanúsítvány alapján nem éri el a megvalósított beruházás a 30%-os primer energiamegtakarítást, úgy az ügylet szabálytalanná válik és a teljes Finanszírozási összeg visszakövetelésre kerül.

A címkép forrása: Shutterstock

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?