Megérkezett a nagy K+F csomag, minden pályázat megjelent – részletek

Megérkezett a nagy K+F csomag, minden pályázat megjelent – részletek

Papadimitropulosz Alex
2024. szeptember 9. 07:58
Év végéig öt új pályázat jön, véglegessé vált a K+F pályázati menetrend. Minden lényeges pályázatról lehullott a lepel. A pályázatok beadása a kiírások szerint ebben az évben megkezdődik, így jövő év elején már kiosztásra is kerülhetnek a támogatások előlegei.

Egy időben válik öt különböző kutatás-fejlesztési pályázat beadhatóvá. Kicsit olyan lesz, mint amikor új TV-t választ az ember, túl sok a jó lehetőség, de csak egyet tudunk venni. Hasonló lesz most is a helyzet, hiszen könnyen előfordulhat, hogy valaki mind az öt kiíráson indulna, de csak egyet választhat. A kiírások ugyanis okosan vannak megtervezve, általánosan elmondható, hogy a felépítésük egymást kizáró, hogy csak egyen lehessen nyerni. Azaz, valamelyik mellé kell letenni a voksunkat. Ezek után jöjjenek a lényegi és alapvető információk a kiírásokról.

Legvégül, három DIMOP Plusz és kettő GINOP Plusz pályázatról van szó. A pályázatok elnyerhető keretösszege a három DIMOP-nál 48 milliárd forint és 181 milliárd a GINOP-nál, gyorsan összeadva, összesen 230 milliárdra rúg, ahol a várható projektek összköltségvetési értéke 350-380 milliárd forint lehet majd. Ami azért sok, főleg, hogy a támogatás legnagyobb része munkabér és járulékaira használható fel. Az előzetes becslések alapján ez az összeg kb. 2.500 nyertes projektet fog támogatni.

Főleg a GINOP Plusz 2.1.3-as KKV innovációs pályázata adja a nyertesek nagyobb részét, ez kb. 1.500-2.000-et. Röviden, max. 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni. Csak mikro- és kisvállalatok pályázhatnak. 70%-os a támogatási intenzitás, elsődlegesen TERMELÉSSEL foglalkozó cégek tudnak indulni, nyerni. Az ötlet is számít, de szinte bármilyen projekt támogatható, amely innovatív és fejleszti a cég üzleti folyamatait és ehhez kapcsolódóan lehet eszközöket, szoftvert vásárolni és munkabért elszámolni. Gondolkodni lehet budapesti és Budapesten kívüli pályázással, azaz országos az elérhetősége. A pályázat előnye, hogy WOW, hátránya, hogy a pontozótábla alapján a magas küszöbérték miatt a termelőcégeknek van reális esélyük nyerni.

Több mint 250-300 céget fog boldoggá tenni a DIMOP Plusz-1.1.2-A. Ellentétben az általában megszokott számsorrenddel, a másik két DIMOP találóan B és C betűkóddal rangsorolja magát. Az A jelű DIMOP-ban max. 35 millió forint támogatást lehet nyerni, sajátosan csak mikro- és kisvállalatok pályázhatnak, ami igazságos. Gáláns, fixen 70%-os a támogatási intenzitás (ugyanúgy). Ismerve a pályázni vágyó cégeket, ez az A jelű és akár még a fenti GINOP ugyanannyira népszerű maradna 50%-os intenzitás mellett is - nem maradna el az áttörő siker, viszont a nyertes KKV-k száma lényegesen több lenne - ami inkább elégedettséget szül. Elsődlegesen informatikai cégek tudnak indulni. A projektek nagyon régről várt lényege, hogy kimondottan IT fejlesztés történjen, innovatív IT termék, digitális szolgáltatás jöjjön létre. Ennek érdekében elszámolható munkabér, alvállalkozó igénybevétele és némi eszközbeszerzés is. Ez a pályázat egy hiánypótló, lehetőségekben gazdag, Budapesten és Budapesten kívül is beadható IT szektor fókuszú. 

A felső kettő pályázat lesz a legkelendőbb, hiszen széles kört szólít meg, sok potenciális cég tud jelentkezni és sok nyertessel is lehet számolni. Mindenképpen ki kell emelni az egyik legnépszerűbb innovációs pályázatot is a GINOP Plusz-2.1.1-et. A várható nyertesek száma kb. 200-ra tehető majd. A legmagasabb támogatás 800 millió forint lehet, de ehhez már a mikrovállalati méret nem elég, kisvállalatok, közép- és nagyvállalatok is indulhatnak. A támogatási intenzitás sokösszetevős, de kb. 50-60% közötti arányt a többség el fog érni. Az indulói körben nincs korlátozás, bárki pályázhat, de a projekteknek az egészségipar és körforgásos gazdaság területén kell hasznosulni, természetesen jelentős innovációt tartalmazva. Azért ez az ágazati megkötés meglehetősen leszűkíti a potenciális pályázók körét, de nem félünk, hogy érdeklődés hiánya övezné ezt a programot. A költségek között szokásos módon minden elszámolható, bér, alvállalkozó, anyagköltség, eszközbeszerzés. A pályázat országos, azaz Budapesten és Budapesten kívül is lehetséges a kérelmeket beadni.

Nagyon hasonló a GINOP Plusz-2.1.1-hez a DIMOP Plusz-1.1.2-B jelzésű pályázat, a nyertesek várható száma 130-150 közé tehető. Maximum 250 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető projektenként. Alapból kis- és középvállalatok indulhatnak, de van lehetőség a konzorcium alkotására, ahol a mikro- és nagyvállalat is csatlakozhat. A támogatási intenzitás itt is változó, a projekt belső összetételétől függ, de az 50-60% kihozható. Az induló kör a DIMOP-ban az IT szektor, akik kizárólag innovatív és piacképes IT fejlesztésre tudnak pályázni. Mondhatni, hogy hosszú-hosszú ideje vár a piac egy olyan pályázatot, ahol csak az IT-n van a hangsúly, most megkaptuk végre. A megszokott költségkategóriák széles köre (bér, járulék, alvállalkozó, eszközbeszerzés) ugyanúgy elszámolható, illetve Magyarország egész területéről lehet pályázatot benyújtani (Budapest és azon kívül).

Utolsóként jöjjön a DIMOP Plusz-1.1.2-C, amely szinte mindenben megegyezik a B jelű párjával. Lényege, hogy szuperinnovatív IT megoldásokat várnak, de itt az elnyerhető támogatási összeg már 500 millió forint. Emiatt a nyertesek száma is kevesebb 20-30-nál semmi esetre sem lesz több. Míg a B jelű kiírásnál nem kötelező a konzorcium alkotása, csak lehetőség, addig ennél ez már kötelező előírás. Érdekes, hogy míg a többi pályázat országos lefedettségű (Budapest és Budapesten kívül), addig ennél a kiírásnál csak Budapesten kívül lehet pályázni.

Amit már most is látni lehet, hogy jó nagy kapkodás lesz, mert a pályázatok szinte egyidőben, egymáshoz nagyon közeli beadási határidővel jelennek meg. A nehézség az egészben, hogy van választási lehetőség, és át kell gondolni melyik kiírásban van nagyobb esély nyerni. A beadási ablak még az idén megnyílik.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?