Véget ért a KKV-kat célzó pályázat társadalmi egyeztetése

Véget ért a KKV-kat célzó pályázat társadalmi egyeztetése

Via Credit
2024. június 5. 10:24
A véleményeket 2024. május 26-ig várták.

Alapvetően a hozzászólók üdvözlik a KKV-k innovációs képességeinek támogatását, pozitívan állnak hozzá a programhoz.

A felhívástervezetre összesen 12 észrevétel érkezett a lezárás előtti 5 napon belül. Az észrevételek több, mint fele a támogatás célját és hátterét érintették, a maradék a pályázók körével és a jelentkezés feltételeivel kapcsolatos. Összefoglaljuk a legérdekesebbeket.

A legtöbb hozzászólást kapott témában javasolják, hogy az Irányító Hatóság határidőt vállaljon a pályázatok elbírálására, mivel a bizonytalan bírálati folyamat késlelteti az innovációs tevékenységek elindítását. Erre elég kevés esély van, a pályázati felhívások korábban sem tartalmaztak határidőt, véleményünk szerint ezen változtatni nem fognak.

Hosszú vélemény készült a tanácsadásról, kockázatosnak tartják, hogy a szakértői/tanácsadási lista rendszerezetlen, több adatbázisból nem derül ki pontosan, hogy a tanácsadók mely ágazatokkal foglalkoznak. Több ezer pályázat beérkezése várható rövid idő alatt, aggodalomukat fejezik ki, hogy a szűk tanácsadói kapacitás ellehetetleníti a támogatási kérelmek benyújtását. Ezen felül keveslik, hogy a projekt keretében foglalkoztatott munkavállaló esetében legfeljebb 900.000 Ft/hó személyi jellegű ráfordítás tervezhető/számolható el, és hogy a projekt keretében üzleti folyamat innovációs tevékenységenként 1-1 fő foglalkoztatott személyi jellegű ráfordítása számolható el. Továbbá kérik felülvizsgálni, hogy csak 4 darab és minimum 1 millió forint értékű eszközbeszerzés engedélyezik.

A másik két témában a jogosultak körére vonatkozó szabályt kérik módosítani úgy, hogy az 1-5 fős mikrovállalkozások is lehetőséget kapjanak, illetve kérik az exporttal kapcsolatos tiltás átgondolását.

Az összes vélemény itt tekinthető meg.

További információért, tanácsadásért töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

Kérdése van? Elakadt?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legyen naprakész a pályázati lehetőségekről!
Igénybe venné szolgáltatásunkat?